REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , ΝΑΤΟ 14 Απριλίου 2024

ΝΑΤΟ: Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση

ΝΑΤΟ: Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση

Το ΝΑΤΟ «καλεί σε αυτοσυγκράτηση» ώστε «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη»

Την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή από το Ιράν καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ μετά την επίθεση της Τεχεράνης τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο Ισραήλ. Το ΝΑΤΟ «καλεί σε αυτοσυγκράτηση» ώστε «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη», όπως δήλωσε την Κυριακή (14/4) εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καταδικάζουμε την κλιμάκωση από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Είναι βασικό η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε η εκπρόσωπος Φάραχ Νταχλάλα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Σολτς: Ανεύθυνη και αδικαιολόγητη η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Με αυτήν την ανεύθυνη και παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση, το Ιράν ριψοκινδυνεύει την πρόκληση μιας πυρκαγιάς στην περιοχή», σημείωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, καταδικάζοντας έντονα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Όπως συμπλήρωσε, «σε αυτές τις δύσκολες ώρες η Γερμανία είναι στενά στο πλευρό του Ισραήλ. Τις περαιτέρω αντιδράσεις θα τις συζητήσουμε από κοινού με τους εταίρους της ομάδας G-7», ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα του καγκελάριου, άρτι αφιχθείς στην Κίνα, καθώς, η είδηση για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον βρήκε στην πτήση προς το Πεκίνο, για μία τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. 

Μπορεί ο Σολτς να μην διέκοψε την επίσκεψή του στην Κίνα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, αυτές επηρεάζουν άμεσα το ταξίδι του. Άλλαξε ήδη ορισμένα σημεία από το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης προκειμένου να έχει τηλεφωνικές επαφές με άλλους ηγέτες, της ομάδας των 7, Μπάιντεν, Σούνακ, Μακρόν. Ενώ, το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας των 7.

Στο Βερολίνο, συνεκλήθη και συνεδριάζει διαρκώς Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης υπό την υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και συντονίζει τις κινήσεις.

Ζήτημα το οποίο τίθεται είναι εάν και σε ποιο βαθμό ο Σολτς θα μπορέσει να επηρεάσει και τη στάση της Κίνας έναντι του Ιράν. Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Κίνα είναι η μεγαλύτερη που κάνει στη διάρκεια της θητείας του. Συνοδεύεται από την αφρόκρεμα της γερμανική Οικονομίας τους Siemens, BASF, Bayer, BMW και άλλους. Τα οικονομικά θέματα και η «Στρατηγική για την Κίνα» που έχει εξαγγείλει πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση είναι στο επίκεντρο. Η Κίνα αντιμετωπίζεται ως «εμπορικός εταίρος, αλλά και συστημικός αντίπαλος». Η συνάντηση του Σολτς με τον Kινέζο ηγέτη Σι είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη το πρωί. Ωστόσο, το θέμα της επίθεσης του Ιράν θα διατρέχει όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης Σολτς στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ακολουθεί σταθερά γραμμή αμέριστης στήριξης του Ισραήλ. Το ιστορικό προηγούμενο του Ολοκαυτώματος είναι βασική σταθερά της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ Στέφεν Ζάιμπερτ έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι τα drone είναι η αρχή της ιρανικής επίθεσης. Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Γερμανούς υπηκόους που είναι στο Ισραήλ να ακολουθούν απαρέγκλιτα των τοπικών αρχών.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube