Weather Icon

Λουκέτα: Το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της ελληνικής βιομηχανίας

Λουκέτα: Το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της ελληνικής βιομηχανίας

Πίτσος, Schneider Electric, Tupperware, Reckitt Benckiser, Crown Hellas Can και προσφάτως Γιούλα και Sonoco αποφάσισαν να αποσυρθούν από την Ελλάδα. Γιατί οδηγήθηκαν στο λουκέτο.

Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, τα καναρίνια χρησιμοποιούνταν από τους Βρετανούς ανθρακωρύχους για να ελέγχουν την ποιότητα του αέρα μέσα στις σήραγγες, πριν εισέλθουν σε αυτές. Αν και η πρακτική αυτή στα βρετανικά ορυχεία σταμάτησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 -σ.σ. τα καναρίνια χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στον Πόλεμο του Κόλπου και για την ανίχνευση τοξικού αερίου μετά από τρομοκρατική επίθεση στην Ιαπωνία το 1995-, η φράση «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» παρέμεινε για να δηλώσει έγκαιρη προειδοποίηση για ένα πρόβλημα ή κίνδυνο.

Και στην  περίπτωση της ελληνικής βιομηχανίας, το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της τελευταίας τριετίας είναι η Πίτσος, η Schneider Electric, η Tupperware, η Reckitt Benckiser, η Crown Hellas Can και λίαν προσφάτως η Γιούλα και η Sonoco. 

Κοινός παρονομαστής όλων των γνωστών βιομηχανιών που κατέβασαν ρολά σε μέρος ή στο σύνολο της παραγωγικής τους δραστηριότητας στη χώρα είναι ότι είναι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων. Βέβαια για καθεμία από αυτές οι λόγοι που τις οδήγησαν να πετάξουν λευκή πετσέτα είναι διαφορετικοί και σίγουρα δεν αποφασίστηκαν, ούτε έγιναν, μια Δευτέρα πρωί.

Παραδείγματος χάριν, το λουκέτο στην Πίτσος ήταν προδιαγεγραμμένο χρόνια πριν το οριστικό σβήσιμο των μηχανών της την άνοιξη του 2021, ενώ κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως μια πολυεθνική όπως η BA Group αποφάσισε να κατεβάσει τον διακόπτη στη Γιούλα εν μια νυκτί.  

Τα πρώτα σύννεφα πάνω από το εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη είχαν μαζευτεί ήδη από το 2013, οπότε και είχε ξεκινήσει η μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία, όπου ο γερμανικός όμιλος λειτουργεί ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσιά του. Το «ξήλωμα» της παραγωγής της Πίτσος -σ.σ. η επωνυμία της εταιρείας είναι BSH Hellas– έγινε σταδιακά, συνοδεύτηκε από πακέτα εθελουσιών και το οριστικό τέλος ήρθε τον Απρίλιο του 2021. Το 2022, πρώτο έτος μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, η Πίτσος εμφάνισε πωλήσεις άνω των 187 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 6,4% έναντι του 2021 και καθαρά κέρδη 7,44 εκατ. ευρώ από ζημιές 209.908 ευρώ. 

Του λουκέτου στην Πίτσος στο Ρέντη είχε προηγηθεί το κλείσιμο του εργοστασίου της Schneider Electric στα Οινόφυτα Βοιωτίας στις 31 Οκτωβρίου του 2020. Το εργοστάσιο μαζί με τον εξοπλισμό πουλήθηκε τον Μάρτιο του 2021. Στη χρήση του 2022 οι πωλήσεις της Schneider Electric  ξεπέρασαν τα 72,657 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 26% έναντι του 2021 και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,772 εκατ. ευρώ από 5,293 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με έξοδα διαχείρισης (Management fees) ποσού 1,724 εκατ. ευρώ και Royalties 1,591 εκατ. ευρώ.

Οι μηχανές της αμερικανικών συμφερόντων Tupperware στη Θήβα έσβησαν τον περασμένο Απρίλιο εξαιτίας των δυσθεώρητων χρηματοοικονομικών προβλημάτων της μητρικής. Λίγους μήνες νωρίτερα, η ελληνική θυγατρική είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 2,136 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57,17% έναντι του 2021, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν 14,19% στα 38,855 εκατ. ευρώ. 

Λουκέτο πέρυσι και στο εργοστάσιο της Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home στη Χαλκίδα, στο οποίο παραγόταν το μαλακτικό ρούχων Quanto. Η σταδιακή διακοπή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και η παύση της παραγωγής ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουλίου. Το 2022 η Reckitt Benckiser Hellas  Hygiene Home εμφάνισε πωλήσεις 29,04 εκατ. ευρώ από 29,87 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,81 εκατ. ευρώ έναντι 2,01 εκατ. ευρώ το 2021.

Η Crown Hellas Can για το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Πάτρα, που είχε ετήσια δυνατότητα παραγωγής 900 εκατ. μεταλλικών δοχείων χωρητικότητας 33 cl και της γραμμής παραγωγής «Τμήματος Άκρων» στην Κόρινθο, επικαλέστηκε τη χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγής, το υψηλό κόστος αγοράς μετάλλου, το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας και τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση για το μοναδικό μέγεθος δοχείων που μπορούσε να παραχθεί. 

To 2022 οι πωλήσεις της Crown Hellas Can είχαν αυξηθεί κατά 4,8% στα 185,27 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των πωλήσεων δοχείων μπίρας και αναψυκτικών, τα EBITDA είχαν μειωθεί κατά 70,9% στα 2,15 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 0,08 εκατ. ευρώ.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube