REAL TIME |

Weather Icon

Λεωνίδας Κουμάκης: ΤΣΙΠΡΑΣ εν δράσει…

Λεωνίδας Κουμάκης: ΤΣΙΠΡΑΣ εν δράσει…
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος και πρώην αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον νέο αρχηγό της Κεμαλικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας Özgür Özel ο οποίος μετέβη στο Στρασβούργο την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, μετά από πρόσκληση του Frank Schawabe, Προέδρου της Ομάδας Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Δημοκρατών (SOC) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, ο Özgür Özel πραγματοποίησε μια σειρά διμερών επαφών στο πλαίσιο του ταξιδιού του στο Στρασβούργο και μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός του CHP συναντήθηκε και με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Κατά την ημίωρη αυτή συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση και την χαρά του για την εκλογική νίκη των Κεμαλιστών, συνεχάρη τον αρχηγό τους και τον προσκάλεσε να τον επισκεφτεί στην Αθήνα. Σύμφωνα πάντα με την Cumhuriyet, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: “Τον Ιούνιο, έλαβα μια πρόσκληση από ένα πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Θα ήθελα να συναντηθώ μαζί σας και στο πλαίσιο αυτό. Δημιουργήσαμε ένα ίδρυμα, θέλω να σας φιλοξενήσω στην Αθήνα μέσω αυτού του ιδρύματος. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και στις δύο πλευρές του Αιγαίου πρέπει να ενωθούν γύρω από τις αριστερές αξίες”.
Με την σειρά του, ο αρχηγός των Κεμαλιστών Özgür Özel δήλωσε: “Και εμείς είχαμε χαρεί πάρα πολύ με τον δικό σας εκλογικό θρίαμβο. Ενώ ο Κενάν Εβρέν μιλούσε για “πόλεμο” στο δεξί μας αυτί και δίδασκε την τουρκοελληνική εχθρότητα, ο Ισμαήλ Τζεμ και ο Παπανδρέου μας έλεγαν στο αριστερό μας αυτί για την ειρήνη και την τουρκοελληνική φιλία. Πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο και οι χώρες μας που βρίσκονται στις δύο όχθες του Αιγαίου πρέπει να επιλύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα. Η αριστερά της Τουρκίας και η αριστερά της Ελλάδας πρέπει να υπερασπιστούν την ειρήνη και το κοινό καλό. Το κόστος του πολέμου είναι πολύ υψηλό, αλλά η εδραίωση της ειρήνης μπορεί να αποδυναμώσει τους δεξιούς πολιτικούς και στις δύο χώρες, αλλά θα γεμίσει τα στομάχια του λαού. Πρέπει να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε την ειρήνη και να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια”.
Τέλος, Ο πρώην πρόεδρος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν μίλησε επίσης στη ίδια σύνοδο της PACE στην οποία συμμετείχε και ο Özel. Ο Κόρμπιν απευθυνόμενος στον Özgür Özel δήλωσε τα εξής: “Στην Αγγλία, τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Κούρδοι ήταν πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών. Σας συγχαίρω για την εκλογική σας επιτυχία. Έχουμε πολύ σημαντικές εκλογές μπροστά μας, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη. Μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί περισσότερο, από τώρα και στο εξής.”
Η πολιτική δραστηριότητα του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη και η ενεργός ανάμειξη του στο ευαίσθητο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, την ώρα που ο νύν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ λέει διάφορα πράγματα που προκαλούν εγκεφαλικά στην ευρύτερη αριστερά ή μοιραζεται συνεχώς φωτογραφίες με το “τεκνό” ή τον σκύλο του, δείχνει ότι η όποια αριστερά στην Ελλάδα παραμένει ένα καζάνι που βράζει. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται η τοποθέτηση του νέου αρχηγού των Κεμαλικών χωρίς βέβαια μεγάλες ελπίδες για την εφαρμογή της όταν και όποτε πάρουν την εξουσία. Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Τζ. Κόρπιν που εξισώνει με μεγάλη μαεστρία Τούρκους και Κούρδους, δίνοντας το στίγμα του μελλοντικού “συμβιβασμού” που θα πρέπει να επιτευχθεί…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube