Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι πρέπει να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Δείχνουμε την ετοιμότητά μας για διαπραγματεύσεις όχι μόνο για το θεαθήναι. Αυτή είναι πράγματι η αλήθεια, αλλά η συζήτηση με τον Ζελένσκι είναι άσκοπη για πολλούς λόγους», δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το Tass.

«Άκαρπες» οι πρώτες διαπραγματεύσεις του 2022

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου 2022 στη Λευκορωσία, αλλά δεν έφεραν απτά αποτελέσματα.

Στις 29 Μαρτίου 2022, ο επόμενος γύρος πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όταν η Μόσχα έλαβε για πρώτη φορά από το Κίεβο τις αρχές μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας που καταγράφηκαν σε χαρτί.

Περιελάμβανε, ειδικότερα, υποχρεώσεις σχετικά με το ουδέτερο, αδέσμευτο καθεστώς της Ουκρανίας και την άρνησή της να αναπτύξει ξένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, στο έδαφός της.

Ωστόσο, η διαπραγματευτική διαδικασία διακόπηκε μονομερώς από την Ουκρανία.

Ναυτεμπορική