Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές δείχνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η θέση δεν στηρίζεται μόνο με τις τελευταίες αποφάσεις περί αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετανάστες, αλλά επισφραγίστηκε με την χθεσινή επιχείρηση σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Κατόπιν συντονισμού αρμόδιων υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης και των αρχηγών Εθνικής Φρουράς και Αστυνομίας, από τα ξημερώματα της Τρίτης τέθηκε σε εφαρμογή πλάνο αποτροπής για νέες μεταναστευτικές ροές από το Λίβανο.

Ενδεικτικό του πόσο σοβαρά προσεγγίζεται η επιχείρηση, είναι ότι ενώ η απόσταση Κύπρου-Λιβάνου είναι πάνω από 110 ναυτικά μίλια (η απόσταση είναι διακυμαινόμενη, ανάλογα με το σημείο εκκίνησης ενός σκάφους), τα σκάφη της Δημοκρατίας έχουν φτάσει σε απόσταση 25-30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Βηρυτού.

Η επιχείρηση άρχισε περί τις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης με το πλοίο γενικής υποστήριξης της Εθνικής Φρουράς «ΑΛΑΣΙΑ» και το περιπολικό πλοίο «ΘΗΣΕΑΣ» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Τα δυο σκάφη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φέρονται να έχουν 18μελες και 20μελες πλήρωμα, αντιστοίχως.

Το «ΑΛΑΣΙΑ» με το πλήρωμά του, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πηγή πληροφόρησης στον «Φ», επρόκειτο να αντικατασταθεί σε 72 ώρες και θα υπάρχει συνεχής εναλλαγή με άλλα σκάφη κάθε τρία 24ωρα. Για το περιπολικό «ΘΗΣΕΑΣ», μας έχει αναφερθεί ότι ο αντίστοιχος χρόνος είναι 24 ώρες. Δηλαδή, κάθε 24ωρο η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία θα φροντίζει να αντικαθίσταται η βάρδια για την επιτυχία της αποστολής.

Παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον στη χρονική διάρκεια που θα εκτελούν καθήκοντα τα πληρώματα, υπολογίζεται και ο χρόνος του ταξιδιού (στις τέσσερις ώρες υπολογίζεται η μετάβαση στα ανοιχτά του Λιβάνου).

Τα σκάφη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι στελεχωμένα από το κατάλληλο προσωπικό, δηλαδή άτομα με κατάρτιση που είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε περιστατικά που πρέπει να τύχουν χειρισμού εν πλω.

Πάντως, για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο υπό ποιες ακριβείς συνθήκες επιχειρούν τα δυο πληρώματα. Ένα θέμα που τίθεται συχνά σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, είναι η αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού πλοήγησης των σκαφών και κατά πόσον είναι σε πλήρη λειτουργία (GPS και ραντάρ). Συχνά χρησιμοποιούνται κόπτες σημάτων (jammers).

Ούτε προκύπτει ξεκάθαρη ενημέρωση για τα ακριβή μέτρα αποτροπής.

Πληροφορίες που τέθηκαν υπόψιν μας από χθες νωρίς το μεσημέρι, ανέφεραν ότι τα δυο σκάφη κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν βάρκες με μετανάστες και ότι καταβάλλονταν προσπάθειες αντιμετώπισης των περιστατικών. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές μας για επιβεβαίωση ή διάψευση, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από επίσημες διόδους παροχής πληροφοριών.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι χθες αργά βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι κοινές προσπάθειες Εθνικής Φρουράς και της Λιμενικής&Ναυτικής Αστυνομίας, για αντιμετώπιση του περιστατικού σε διεθνή ύδατα και συγκεκριμένα πέντε βαρκών που μεταφέρουν μετανάστες με προορισμό την Κύπρο.

Τα δυο σκάφη («ΑΛΑΣΙΑ» και «ΘΗΣΕΑΣ») φέρονταν μέχρι αργά το βράδυ να βρίσκονται σε σημείο μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου (περίπου 50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Βηρυτού) και το προσωπικό τους να διαχειρίζεται την κατάσταση.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ακόμη δυο σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας ειδοποιήθηκαν να σπεύσουν στο σημείο. Ο λόγος για τα ταχύπλοα περιπολικά «Ευαγόρας» και «Ποσειδώνας», με 12μελες πλήρωμα έκαστο.

Γενικότερα, πάντως, οι Αρχές κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήταν φειδωλές σε ό,τι αφορά την επιχείρηση. Ενδεικτικές είναι και οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστου Ανδρέου, στην ενημερωτική εκπομπή «Από Μέρα Σε Μέρα» του ΡΙΚ. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου Τάσου Χριστοδούλου, απέφυγε να πει οτιδήποτε περί συντονισμένης επιχείρησης.

«Αυτό που μπορώ να σας πω στο παρόν στάδιο είναι ότι γίνεται προσπάθεια για υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε σχέση με το μεταναστευτικό. Να μου επιτρέψετε να μην πω τίποτα περισσότερο στο παρόν στάδιο», ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση.

Στο μεταξύ, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε χθες διατάγματα προσωποκράτησης οκτώ και επτά ημερών, αντίστοιχα, σε βάρος 16χρονου 44χρονου, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση υποβοήθησης παράτυπων μεταναστών να φτάσουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι προαναφερθέντες συνελήφθησαν από την Αστυνομία στη βάση μαρτυρίας ότι ήταν πλοηγοί δύο πλοιαρίων που έφτασαν τη Δευτέρα το απόγευμα και το βράδυ στην Κύπρο, μεταφέροντας συνολικά 110 παράτυπους μετανάστες.

Εξάλλου, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την εξέταση αιτήσεων για άσυλο σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αφίξεων, μέχρι και εννέα μήνες. Αυτό ανέφερε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν σε γραπτή απάντηση με αφορμή την ανακοίνωση σχετικής απόφασης  από κυπριακής πλευράς το Σαββατοκύριακο.

Φιλελεύθερος