Ισραήλ , Παλαιστίνη 24 Απριλίου 2024

Ισραηλινή εφημερίδα Hayom: Η επίθεση στη Ράφα θα γίνει σύντομα

Ισραηλινή εφημερίδα Hayom: Η επίθεση στη Ράφα θα γίνει σύντομα

Πιο κοντά στην επιχείρηση κατά της Ράφα

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας την οποία θεωρεί το τελευταίο προπύργιο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφέρουν σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση εκτοπισμένων από τον πόλεμο Παλαιστινίων αμάχων, που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Η επιχείρηση στη Ράφα, η οποία αναβλήθηκε για αρκετές εβδομάδες εν μέσω διαφωνιών με την Ουάσινγκτον, θα γίνει “πολύ σύντομα”, αναφέρει η μεγάλης κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα Hayom, επικαλούμενη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης μετά το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Παρόμοια δημοσιεύματα εμφανίζονται και σε άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Κάποια επισημαίνουν βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να δείχνουν τη δημιουργία πόλης από σκηνές για αυτούς που θα απομακρυνθούν από τη Ράφα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και το γραφείο του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.

Στον πληθυσμό της Ράφα, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, προστέθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έφυγαν από άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια του πολέμου που διεξάγεται στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και πάνω από έξι μήνες.

Η τύχη τους προκαλεί ανησυχίες στις δυτικές δυνάμεις και στο Κάιρο, το οποίο έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συρροή προσφύγων στο αιγυπτιακό Σινά. Το Ισραήλ, το οποίο δέχεται πιέσεις λόγω των ανθρωπιστικών επιπτώσεων του πολέμου, έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των αμάχων της Ράφα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δηλώνει ότι στη Ράφα υπάρχουν τέσσερα άθικτα τάγματα μάχης της Χαμάς, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, έχουν ενισχυθεί από χιλιάδες μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος που αποσύρθηκαν από άλλα μέρη.

Μια νίκη στον πόλεμο στη Γάζα, που εξαπολύθηκε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, δεν είναι εφικτή χωρίς την επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να συντριβεί η Χαμάς και να ανακτηθούν όποιοι όμηροι μπορεί να κρατούνται εκεί, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η Χαμάς δεν σχολιάζει σχετικά με την ανάπτυξη των μαχητών της.

Σε ομιλία του χθες, Τρίτη, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ημερών από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Αμπού Ουμπέιντα δήλωσε ότι το Ισραήλ κατάφερε μόνον να προκαλέσει την “ταπείνωση και την ήττα” του με μια εκστρατεία που σύμφωνα με τους αξιωματούχους υγείας στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 34.000 Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και απήγαγε 253 κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Στις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν διεξαχθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχουν σκοτωθεί 262 Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube