Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι θα καταστεί δυνατή μια περιορισμένη επιστροφή αμάχων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γράφει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ προτρέπουν το Ισραήλ να κάνει παραχωρήσεις σε αυτό το βασικό σημείο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας και την απελευθέρωση  των ομήρων..

Οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει εδώ και εβδομάδες, αλλά αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα στο Κάιρο.

Εκπρόσωποι της ισλαμιστικής Χαμάς ανέφεραν ότι θέλουν να ταξιδέψουν στο Κάιρο για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα το πρωί για να συζητήσει εάν θα σταλεί ή όχι αντιπροσωπεία στο Κάιρο.
Η επιστροφή των Παλαιστινίων αμάχων στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, που ζητά η Χαμάς, αποτελεί βασικό σημείο διαμάχης στις συνομιλίες, ανέφερε η Wall Street Journal.

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιτρέψει την επιστροφή 2.000 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, στο βορρά κάθε μέρα. Το πολύ 60.000 Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο πλαίσιο μιας πρότασης που θεωρείται αποδεκτή από το Ισραήλ. Ωστόσο, οι άνδρες μεταξύ 18 και 50 ετών θα αποκλείονταν.

Όσοι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέφουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα πρέπει να περάσουν από ισραηλινά στρατιωτικά σημεία ελέγχου για να αποτρέψουν ένοπλους μαχητές της Χαμάς να εισέλθουν ξανά στην περιοχή , τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη Ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους. Ωστόσο, αυτοί οι όροι δεν έχουν γίνουν δεκτοί από τη Χαμάς.

Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε πώς δεν θα παρεκκλίνει από τα δικά της αιτήματα στις διαπραγματεύσεις. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και την επιστροφή των εκτοπισμένων.

Ο διευθυντής της CIA στο Κάιρο

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό portal «Axios», ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς θέλει να συναντήσει στο Κάιρο τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, καθώς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και τον αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ.

Ναυτεμπορική