REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ 5 Απριλίου 2024

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Τι συμβαίνει με την εισηγμένη του Τραμπ

Του John S. Tobey

Ο όμιλος Trump Media & Technology Group (DJT) είναι πλέον εισηγμένος στο χρηματιστήριο και αυτός είναι ο πρώτος κίνδυνος. Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Γράφημα

Τι γίνεται με το κατώτατο όριο των 10 δολαρίων;

Αυτό έχει χαθεί. Ήταν ένα προαιρετικό ποσό πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τώρα, εναπόκειται στην εταιρεία να δημιουργήσει καλά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.

Στον επενδυτικό κίνδυνο της μετοχής συμβάλλει η μέτρια επιχειρηματική δραστηριότητα και ανάπτυξη της εταιρείας, που συνοδεύεται από ζημιές.

Οφέλη από τη συγχώνευση;

Όπως συμβαίνει με όλες τις συμφωνίες SPAC, η λεγόμενη συγχώνευση είναι απλώς η “παράδοση” των μετρητών και των επενδυτών της Digital World Acquisition στην Trump Media. Δεν υπάρχουν επιχειρηματικά οφέλη για την ενίσχυση των πωλήσεων, των κερδών και των προοπτικών ανάπτυξης της Trump Media.

Τα μετρητά δεν είναι θετικό στοιχείο;

Σχεδόν σε όλες τις άλλες συμφωνίες SPAC, δεν ήταν. Εάν μια εταιρεία (ο “στόχος”) έχει αξία, αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή τα αποτελέσματα και οι προοπτικές είναι μέτρια ή απογοητευτικά. Συχνά, η ένεση των μετρητών λειτουργεί ως σανίδα σωτηρίας, μα στη συνέχεια ξεθυμαίνει η επιδραστικότητά της.

Προστέθηκε ένα μεγάλο bonus κερδών για τους επενδυτές – δεν είναι θετικό αυτό;

Θα μπορούσε να είναι, αν οι επενδυτές συμμετείχαν στην ανάπτυξη και στα κέρδη της εταιρείας. Υπάρχουν τρία προβλήματα με το πρόγραμμα bonus:

Πρώτον, τα τρία εμπόδια “κέρδους” είναι η τιμή της μετοχής να βρεθεί για 20 από τις 30 ημέρες πάνω από τα 12,50 δολάρια, 15 δολάρια και 17,50 δολάρια. (Εάν η μετοχή ξεπεράσει τα 17,50 δολάρια, και τα τρία bonus κερδίζονται ταυτόχρονα).

Δεύτερον, το bonus “εξαργυρώνεται” με νέες μετοχές για όλους τους μετόχους (δηλ. τυπωμένο χαρτί που προκαλεί αντίστοιχη μείωση των πωλήσεων ανά μετοχή, των κερδών και της τιμής της μετοχής – με άλλα λόγια αξία $0)

Τρίτον, ο Ντόναλντ Τραμπ απολαμβάνει ένα πανομοιότυπο πρόγραμμα bonus, μόνο που κατέχει περισσότερες μετοχές από όλους τους άλλους μετόχους μαζί.

Αυτό δεν είναι φυσιολογικό, αφού ο Τραμπ είναι ο “βασιλιάς” της εταιρείας;

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα εταιρικά στελέχη αμείβονται με bonus, τα οποία όμως βασίζονται στην επιτυχία της εταιρείας. Οι ανταμοιβές αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή της αύξησης του μισθού, bonus σε μετρητά ή/και stock options. Κανείς δεν παίρνει bonus απλώς και μόνο επειδή η τιμή της μετοχής έτυχε να παραμείνει πάνω από μια σταθερή τιμή για 20 από τις 30 ημέρες.

O Τραμπ είναι ξεχωριστή περίπτωση, σωστά;

Ο Τραμπ είναι σίγουρα μοναδικός, αλλά τώρα μιλάμε για τις επενδύσεις σας. Ο Τραμπ εργάζεται σκληρά για να ανταμειφθεί οiκονομικά. Ως εκ τούτου, όταν επενδύετε στην εταιρεία μιας τέτοιας προσωπικότητας, θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε μια δίκαιη απόδοση. Δυστυχώς, η δομή της Trump Media καταργεί την προστασία και τις εγγυήσεις που έχετε με την πλειονότητα των υπολοίπων εισηγμένων. 

Ο λόγος είναι ότι ο Τραμπ κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Trump Media. Ακολουθούν αποσπάσματα από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

“Επειδή οι κάτοχοι μετοχών της TMTG [Trump Media & Technology Group] αναμένεται να έχουν την πλειοψηφία των κοινών μετοχών της New Digital World [νυν Trump Media] που βρίσκονται σε κυκλοφορία, με τον πρόεδρο Τραμπ να κατέχει τουλάχιστον το 58,1% των δικαιωμάτων ψήφου της New Digital World, η New Digital World θα είναι “ελεγχόμενη εταιρεία” κατά την έννοια των κανόνων του δείκτη Nasdaq. Σύμφωνα με τους εν λόγω κανόνες, μια εταιρεία της οποίας τα δικαιώματα ψήφου κατέχει σε ποσοστό άνω του 50% ένα μεμονωμένο άτομο ή μια εταιρεία ή έναν όμιλο, είναι “ελεγχόμενη εταιρεία” και μπορεί να επιλέξει να μη συμμορφωθεί με ορισμένες απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης. Η TMTG προτίθεται να επικαλεστεί αυτές τις εξαιρέσεις κατά την ολοκλήρωση της εταιρικής συγχώνευσης. Ως εκ τούτου, οι μέτοχοι της New Digital World [Trump Media] δεν θα έχουν την ίδια προστασία που παρέχεται στους μετόχους εταιρειών που υπόκεινται σε όλες τις απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης του Nasdaq”.

Οι “μετοχές των ιδρυτών” υπονομεύουν την τιμή της μετοχής

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των SPACs είναι η δυνατότητα των λεγόμενων “ιδρυτών” να αποκτήσουν τις μετοχές SPAC σε τιμή ευκαιρίας πριν από την αρχική δημόσια προσφορά στα 10 δολάρια. Ιδού τι αναφέρει το έγγραφο από την αρχική καταχώριση της Digital World Acquisition στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: 

“Στις 20 Ιανουαρίου 2021, εκδώσαμε συνολικά […] 8.625.000 ιδρυτικές μετοχές στον ανάδοχό μας έναντι συνολικής τιμής αγοράς 25.000 δολαρίων σε μετρητά, ή περίπου 0,003 δολάρια ανά μετοχή […] Ο αριθμός των ιδρυτικών μετοχών που εκδόθηκαν καθορίστηκε με βάση την προσδοκία ότι οι εν λόγω ιδρυτικές μετοχές θα αντιπροσώπευαν το 20% των μετοχών σε κυκλοφορία μετά την ολοκλήρωση αυτής της IPO”.

Σκεφτείτε: Το 80% προσφέρεται στα 10 δολάρια και το 20% ουσιαστικά δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί μια συμφωνία, ο ιδρυτής “κερδίζει” τις μετοχές και η λογιστική αξία ανά μετοχή πέφτει από τα $10 στα $8. Δεν είναι περίεργο που οι περισσότερες SPACs βλέπουν σημαντική πτώση μετά την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας.

Μην αφήνετε την προσωπικότητα να εξουδετερώσει τους κινδύνους

Όταν επενδύετε, δεν είναι κακό να λαμβάνετε υπόψη την προσωπικότητα του CEO μιας εταιρείας. Αλλά μην την αφήνετε να υπερισχύει της καλής επενδυτικής μεθοδολογίας. Κυρίως, μην την αφήνετε να αντισταθμίσει τον κίνδυνο. Οι επενδύσεις είναι αρκετά δύσκολες όταν ασκείτε μια υγιή στρατηγική.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube