Ο ισραηλινός στρατός αρνείται πως βασίστηκε σε αυτό το πρόγραμμα για να ορίσει τους στόχους των βομβαρδισμών του. Επέμεινε πως «δεν χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίζει τρομοκράτες ή να προσπαθεί να προβλέψει αν κάποιος είναι τρομοκράτης», προσθέτοντας πως «τα συστήματα πληροφορικής είναι απλά εργαλεία των αναλυτών στη διαδικασία αναγνώρισης των στόχων». Δηλαδή, διά της διάψευσης η επιβεβαίωση. Ο βρετανικός Guardian ανέφερε, πάντως, ότι το «Lavender» αναπτύχθηκε από το επίλεκτο τμήμα πληροφοριών IDF, του ισραηλινού στρατού, Unit 8200. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «Lavender» έδωσε τη δυνατότητα στους ισραηλινούς αξιωματούχους να σκοτώσουν πολλούς Παλαιστίνιους κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Με αυτό τον τρόπο, τον εντοπισμό και το χτύπημα, η κατοχική δύναμη έχει δημιουργήσει ένα απέραντο νεκροταφείο στη Γάζα.  Πέραν των 33.000 Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί.  Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων έχει εκτοπισθεί ενώ μαζί με τα σπίτια έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και όλες οι υποδομές. Νοσοκομεία κι άλλες υπηρεσίες.  Υπολογίζονται 26.000.000 τόνοι ερειπίων να έχουν στοιβαχτεί. Και από κάτω από τους σωρούς των ερειπίων αγνοούμενοι. Με όπλο την πείνα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, το Ισραήλ ασκεί πίεση στον πληθυσμό. Προσπαθεί να το εξοντώσει. Να εξαναγκάσει τους πολίτες σε φυγή. Γενοκτονία και εθνοκάθαρση μαζί.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί. Παρά τις… διαφοροποιήσεις της Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν τον καταστροφικό, ισοπεδωτικό πόλεμο του Νετανιάχου. Φτάνει, όπως επισημαίνουν, να είναι πιο στοχευμένες οι επιχειρήσεις. Και τα Ηνωμένα Έθνη;  Παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα, στελέχη του ΟΗΕ καταγγέλλουν γενοκτονία και την πείνα ενώ ανέχονται να βρίζεται από το Τελ Αβίβ ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Όποτε διατύπωσε άποψη, έκανε μια έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις, κατάγγειλε τις ισραηλινές βιαιότητες, ο κ. Γκουτέρες δέχθηκε φραστική επίθεση από το Ισραήλ. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ασκείται παραγωγικά σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και το θεωρούν αρκετό στις Βρυξέλλες.

Με τα όσα παρακολουθούμε στην περιοχή, έχει επιβεβαιωθεί πως τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία λειτούργησαν αμέσως. Στην περίπτωση της Γάζας, η σιωπή «ταιριάζει» με το απέραντο νεκροταφείο, που έχει προκαλέσει η κατοχική δύναμη. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πετύχει μια ακόμη πρωτοτυπία. Τη δολοφονία των επτά εργαζομένων της World Center Kitchen.  Οι επτά ήταν επιφορτισμένοι να μοιράσουν τρόφιμα στους Παλαιστίνιους. Τρόφιμα και βοήθεια, που ελέγχθηκε από τους Ισραηλινούς στη Λάρνακα πριν μεταφερθούν στη Γάζα και για τη διανομή τους είχαν ανάψει πράσινο φως.  Ο ισραηλινός στρατός είχε ενώπιον του όλες τις γεωγραφικές συντεταγμένες για τη διακίνηση των οχημάτων στον παραλιακό δρόμο της Ράφα. Κι, όμως, κτύπησαν τα οχήματα. Και ο Νετανιάχου έσπευσε να αναφέρει πως τέτοια περιστατικά συμβαίνουν σε περιόδους πολέμου. Βασικά παρέπεμψε στη λογική των παράπλευρων απωλειών.

Είναι προφανές πως για το Ισραήλ και όσους το στηρίζουν, βολεύει να είναι παντού η Χαμάς. Βολεύει να ονομάζεται κάθε στόχος και Χαμάς. Βολεύει που οι στόχοι εντοπίζονται από ένα μηχάνημα. Θα πουν κάποια στιγμή πως δεν φταίνε οι στρατηγοί, δεν φταίει ο Νετανιάχου, αλλά το μηχάνημα, που… μπέρδεψε τους στόχους!  Η τεχνολογία βοηθά και σε γενοκτονίες. Σε 20 δευτερόλεπτα από τον εντοπισμό του στόχου, μπορεί η «τυφλή βόμβα» να κτυπήσει. Να ισοπεδώσει ένα σπίτι, να σκοτώσει μια οικογένεια.  Να σκοτώσει πολλές οικογένειες, μικρά παιδιά. Και κανείς δεν μπορεί, ως φαίνεται, να σταματήσει τον πόλεμο, τη γενοκτονία.

Φιλελεύθερος