REAL TIME |

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης βουλευτή του AfD για κατασκοπία υπέρ της Κίνας – Το Πεκίνο αρνείται κάθε σχέση με το θέμα

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης βουλευτή του AfD για κατασκοπία υπέρ της Κίνας – Το Πεκίνο αρνείται κάθε σχέση με το θέμα

Διπλωματική ένταση μεταξύ Βερολίνου και Πεκίνου

Ο υπάλληλος, Jian G, εργαζόταν ως βοηθός του κορυφαίου υποψηφίου του AfD στις ευρωεκλογές, Mαξιμίλιαν Κραχ, και ζούσε στις Βρυξέλλες καθώς και στη Δρέσδη, σύμφωνα με τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι διαβίβασε πληροφορίες σχετικά με τις κοινοβουλευτικές εργασίες στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (MSS), με ιδιαίτερη έμφαση στα μέλη της κινεζικής αντιπολίτευσης, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο ύποπτος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη τριών Γερμανών υπηκόων με την υποψία ότι συνεργάζονταν με το MSS για την παράδοση τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι συλλήψεις έρχονται μια εβδομάδα μετά το ταξίδι του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Κίνα για να πιέσει το Πεκίνο σχετικά με τη στήριξή του στη ρωσική οικονομία εν καιρώ πολέμου και να θέσει ζητήματα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και δίκαιης πρόσβασης στην αγορά.

«Επίθεση στη δημοκρατία»

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ χαρακτήρισε την Τρίτη «εξαιρετικά σοβαρές» τις καταγγελίες.

«Εάν επιβεβαιωθεί ότι κάποιος κατασκόπευε για την Κίνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό αποτελεί μια επίθεση εκ των έσω στην ευρωπαϊκή δημοκρατία», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Όποιος απασχολεί έναν τέτοιο υπάλληλο φέρει επίσης την ευθύνη γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Αρνείται το Πεκίνο

Δεν επιδόθηκε η Κίνα σε κατασκοπευτική δραστηριότητα στη Γερμανία, όπως το Πεκίνο διεμήνυσε, κάνοντας καταγγελία για «δυσφήμηση» μετά τη σύλληψη ενός συνεργάτη του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υπόπτου για κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας.

«Η θεωρία της απειλής από μια υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπευτική δραστηριότητα δεν είναι κάτι καινούριο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, καταγγέλλοντας μια «δυσφήμηση» που έχει στόχο να «καταστρέψει την ατμόσφαιρα συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη».

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε, τη Δευτέρα (22/4) το βράδυ έναν ακόμη ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, ο οποίος εργάζεται από το 2019 ως βοηθός του ευρωβολευτή της AfD Μαξιμίλιαν Κρα στις Βρυξέλλες. Ο 43χρονος Γιαν Γκ. συνελήφθη στην Δρέσδη και θεωρείται ότι κατασκόπευε τη δράση των κινεζικών αντιπολιτευτικών κινημάτων για λογαριασμό του Πεκίνου, ενώ μετέφερε στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες από τους κύκλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η νέα υπόθεση δεν σχετίζεται πάντως με τη σύλληψη, τη Δευτέρα (22/4), τριών υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας στο Ντίσελντορφ και στο Μπαντ Χόμπουργκ. Οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες θεωρείται ότι ενεργούσαν ως μεσάζοντες προκειμένου να μεταφερθεί υψηλή στρατιωτική τεχνολογία από την Γερμανία στην Κίνα.

Πηγές: Reuters , ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube