Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εκμυστηρεύθηκε σε στενούς συνεργάτες του το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, πιέζοντας το Κίεβο να παραδώσει κάποια εδάφη στη Ρωσία, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το σχέδιο Τραμπ είναι να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία και την μεθοριακή περιοχή του Ντονμπάς στη Ρωσία», σύμφωνα με άτομα που μίλησαν με τον Τραμπ ή τους συμβούλους του και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές.

Στις προσπάθειές του να επιστρέψει στην εξουσία, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει συχνά καυχηθεί ότι εάν κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα μπορούσε να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εντός 24 ωρών, πριν  ακόμη αναλάβει επισήμως  τα καθήκοντά του. Αλλά έχει επανειλημμένα αρνηθεί να εξηγήσει δημόσια πώς θα τερμάτιζε γρήγορα έναν πόλεμο που μαίνεται για περισσότερα από δύο χρόνια, χωρίς ορατό τέλος.

Σε κατ` ιδίαν συνομιλίες, ο Τραμπ έχει εκφράσει την άποψη ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία «θέλουν να σώσουν τα προσχήματα και επιθυμούν μια διέξοδο».

Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι πολίτες που ζουν σε περιοχές της Ουκρανίας θα ήταν εντάξει ,αν ήταν μέρος της Ρωσίας, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει συζητήσει το θέμα απευθείας με τον Τραμπ.

Μερικοί από τους υποστηρικτές του Τραμπ προσπάθησαν να τον πείσουν ότι η  αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε τμήματα της Ουκρανίας θα διεύρυνε την εμβέλεια και την επιρροή του Πούτιν μετά τον μεγαλύτερο  χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, από τον Β’ Παγκόσμιο.

«Πέρασα το 100% του χρόνου μου μιλώντας στον Τραμπ για την Ουκρανία», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, πρώην εσωκομματικός αντίπαλος του Τραμπ, που είναι τώρα σύμμαχός του. «Πρέπει ο Πούτιν να πληρώσει ένα τίμημα. Στο τέλος ,δεν μπορεί να κερδίσει», πρόσθεσε ο Γκράχαμ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καταστήσει σαφές πώς δεν θα δεχτεί εκχώρηση εδαφών.

«Το εμπόριο εδάφους  με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός θα άφηνε την Ουκρανία σε χειρότερη θέση , και χωρίς εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν θα επανεξοπλιστεί και δεν θα ξαναρχίσει τις εχθροπραξίες όπως έκανε στο παρελθόν», δήλωσε η Έμα Άσφορντ, ανώτερη συνεργάτης στην ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης «Stimson Center». «Το σχέδιο Τραμπ είναι μια συμφωνία τρόμου», είπε σχετικά με την πρόταση του Τραμπ.

naftemporiki.gr