Ένεση στους πολέμους προσφέρουν οι Αμερικανοί και αγαλλιάζουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να αρθρώσουν λόγο, ωστόσο, καλούνται να πληρώνουν τον λογαριασμό. Όπως έχει ανακοινωθεί, η  Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισε να συντηρήσει τις εστίες πολέμου στην Ουκρανία και στη Γάζα, παραχωρώντας 61 δισ. δολάρια στην Ουκρανία και 26 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ.

Σε αυτά του Ισραήλ, όπως αναφέρθηκε, περιλαμβάνεται ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Ενισχύει στρατιωτικά τον επιτιθέμενο, τον θύτη και στέλνει και για παρηγοριά στο θύμα βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο πόλεμος απέδειξε πως όσο συνεχίζεται οι Ρώσοι καταλαμβάνουν εδάφη ( η Ρωσία ελέγχει το 18% των εδαφών της Ουκρανίας). Συνεπώς, η λογική για την απόφαση αυτή στηρίζεται και σε εκείνο που είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν ότι θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία, καθώς θα δουλέψουν εργοστάσια της χώρας. Ο σχεδιασμός, δηλαδή, συνδέεται με την οικονομία του πολέμου. Παράγει, πωλεί, εισπράττει, σκοτώνουν.

Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, η γενοκτονία συνεχίζεται και οι σύμμαχοι του Ισραήλ εξακολουθούν να ενισχύουν με διάφορους τρόπους το έγκλημα αυτό, αλλά και διά της σιωπής το συγκαλύπτουν. Μαρτυρίες από τη Χαν Γιούνις αναφέρουν ότι μετά την αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων έχει εντοπιστεί ομαδικός τάφος. Έχουν βρεθεί γύρω στα διακόσια πτώματα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Κάποιοι από τους νεκρούς είχαν δεμένα τα χέρια τους στην πλάτη. Μια «πρακτική» την οποία εφαρμόσθηκε και στην Κύπρο κατά την εισβολή. Όταν ο τουρκικός κατοχικός στρατός εκτελούσε άμαχους αλλά και στρατιώτες, έχοντας τα χέρια τους δεμένα πισθάγκωνα. Αυτά, όμως, είναι λεπτομέρειες, που όταν πρόκειται για τους αδύναμους, τα θύματα, είναι μόνο μια «φωτογραφία της στιγμής».

Η ύπαρξη ομαδικών τάφων είναι απόδειξή ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου. Και η κατεχόμενη Κύπρος, πρέπει να υπενθυμίζουμε τούτο, είναι γεμάτη από ομαδικούς τάφους από εκτελεσθέντες από τον τουρκικό κατοχικό στρατό. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να προχωρήσει σε έρευνα για τους ομαδικούς τάφους, όπως έπραξε άλλωστε για άλλες περιπτώσεις. Όπως αυτούς που βρέθηκαν το 2022 έξω από το Κίεβο.

Αλλά… λεπτομέρεια είναι και το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις παρουσιάσουν το Ισραήλ να προετοιμάζεται για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, έχοντας εξασφαλίσει, όπως μεταδίδεται και το πράσινο φως από τους συμμάχους του. Στη Ράφα έχουν όπως είναι γνωστό βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Οι δυτικοί σύμμαχοι σπεύδουν να βοηθήσουν την Ουκρανία και το Ισραήλ. Το Ισραήλ δέχεται επίθεση από τους Παλαιστίνιους της Γάζας; Επιτιθέμενο είναι. Εδώ κτύπησε προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό και όταν η Τεχεράνη «απάντησε», ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. συμπαραστάθηκαν στο Τελ Αβίβ, που πάντα έχει «δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Όλοι οι άλλοι δεν έχουν.

Το πάζλ της γεωπολιτικής έχουν καθορισμένες νόρμες. Για παράδειγμα, η Τουρκία ουδέποτε βρίσκεται υπό κατηγορία για τη συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα, κι αυτό ενισχύεται και από κάποιους σε Λευκωσία και Αθήνα, κατηγορείται η ελληνική πλευρά στην Κύπρο γιατί «δεν θέλει λύση». Και αυτές τις ημέρες ειδικά, επαναφέρεται το παραμύθι για «χαμένες ευκαιρίες».

Η ιστορία και τα όσα βιώνουμε εδώ και δεκαετίες δείχνουν πως ούτε οι Κύπριοι, ούτε οι Παλαιστίνιοι μπορούν με τα σημερινά δεδομένα να βρουν το δίκαιο τους. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μοιρολατρικά. Ακόμη και η Ε.Ε., που δεν έχει μπούσουλα και σύρεται από τους Αμερικανούς, θα πρέπει να επανακαθορίσει όρους και στόχους λειτουργίας, με βάση και την ιστορία της. Δεν μπορεί να πυροβολεί τα πόδια της και άχρωμη, άφωνη, να ακολουθεί τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς άλλων.

Φιλελεύθερος