Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 18 Απριλίου 2024

Bloomberg για Σύνοδο Κορυφής: Επείγουσα ανάγκη η Ε.Ε. να αλλάξει στάση

Bloomberg για Σύνοδο Κορυφής: Επείγουσα ανάγκη η Ε.Ε. να αλλάξει στάση

Προειδοποιήσεις

Η φθίνουσα επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, αναγκάζοντας τους ηγέτες της να συζητήσουν έναν ριζικό μετασχηματισμό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ σε έναν εχθρικό κόσμο, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα. 

Αυτό οδήγησε ορισμένες πρωτεύουσες να πιέσουν για την επιτάχυνση πολιτικών που ήταν σε πολύ μακρά περίοδο κυοφορίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Τέτοιες είναι να έρθουν πιο κοντά οι ευρωπαϊκές αγορές και να βρεθεί ένας τρόπος έκδοσης περισσότερων κοινών ομολόγων για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της άμυνας.

“Υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εντάσεων και των πιο δυναμικών μέτρων πολιτικής που λαμβάνονται από διεθνείς εταίρους και ανταγωνιστές, η Ευρώπη χρειάζεται μια επείγουσα αλλαγή στάσης”, σημειώνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που είδε το Bloomberg. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους σε τομείς όπως η ασφάλεια και η βιομηχανία, καθώς οι ηγέτες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα απέναντι σε αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες. Οι πολεμικές συγκρούσεις, κοντά και μακριά, η διαφαινόμενη πιθανότητα μιας νέας προεδρίας Τραμπ και η εξάρτησή τους από άλλους για ενέργεια και κρίσιμα υλικά προκαλούν εκνευρισμό στην Ευρώπη. 

Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι τα μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν “τεράστιες και πολύ δύσκολες προκλήσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για το χάσμα μεταξύ της συναίνεσης και της ανάληψης δράσης που θα αντιμετωπίζει αυτές τις απειλές, αναφέρει το πρακτορείο.

“Κάποιο είδος κοινού δανεισμού για τη χρηματοδότηση ενός νέου ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου που θα αγοράζει ευρωπαϊκό εξοπλισμό για τις κοινές ευρωπαϊκές ανάγκες ασφάλειας είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει τώρα”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα ενόψει της Συνόδου, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έκανε έκκληση την προηγούμενη εβδομάδα για “μια επανάσταση στη στάση μας”.

“Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η ισχυρότερη πολιτική οντότητα στον κόσμο, καθώς έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει”, ανέφερε ο Τουσκ. 

Στις συνεδριάσεις τους στις Βρυξέλλες, ο αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν προτάσεις πολιτικής που μπορεί να περιλαμβάνουν την άρση των εμποδίων στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για καθαρές τεχνολογίας και τον κλάδο της άμυνας, καθώς και τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους της Ε.Ε. για στρατιωτικές δαπάνες. Κάποιοι ηγέτες έχουν ταχθεί υπέρ ενός νέου γύρου κοινού δανεισμού για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, που περιλαμβάνουν από την κλιματική μετάβαση έως την υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας. 

Κάποιες χώρες, προσθέτει το Bloomberg, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, επιμένουν ότι η κοινή απάντηση της Ε.Ε. στην πανδημία του Covid ήταν μια ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση. Ωστόσο, η υπαρξιακή απειλή που αντιπροσωπεύει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία – ο οποίος δεν κινείται προς όφελος του Κιέβου – θα μπορούσε να ωθήσει ακόμη και το Βερολίνο να παραμερίσει τις ανησυχίες του σχετικά με το χρέος της ΕΕ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το πρακτορείο. 

Αλλά αυτό θα απαιτούσε μια δραματική στροφή από τις λεγόμενες φειδωλές χώρες, προσθέτει. Τον προηγούμενο μήνα εξάλλου, κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής Συνόδου Κορυφής, ο Γερμανός καγκελάριος Σόλτς απέρριψε τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί μια αναφορά για κοινό δανεισμό στα συμπεράσματα της Συνόδου.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube