Weather Icon

Beep Pakistan: Η εφαρμογή… ρουφιάνος του στρατού του Πακιστάν! Εργαλείο για την αύξηση της λογοκρισίας

Beep Pakistan: Η εφαρμογή… ρουφιάνος του στρατού του Πακιστάν! Εργαλείο για την αύξηση της λογοκρισίας

Το στρατιωτικό κατεστημένο στο Πακιστάν εξετάζει την προώθηση τοπικών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Beep Pakistan για την παρακολούθηση αμάχων και τη διαχείριση της συνολικής λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο.

  • Κλιμακούμενες προσπάθειες καταστολής της κριτικής κοινής γνώμης στο Πακιστάν.
  • Οι αρχές προσπάθησαν να επινοήσουν μια μόνιμη λύση για να περιορίσουν τις αυξανόμενες αντικαθεστωτικές απόψεις στο Διαδίκτυο.
  • Αντλώντας έμπνευση από την εφαρμογή WeChat της Κίνας, οι υπηρεσίες ασφαλείας στο Πακιστάν μπορούν πλέον εύκολα να παρακολουθούν και να επηρεάζουν τη δημόσια αφήγηση μέσω αυτής της εγχώριας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Σε μια παράξενη εξέλιξη, ο Bahramand Tangi, πρώην γερουσιαστής του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP), προσπάθησε να εισαγάγει ένα ψήφισμα στο κοινοβούλιο με στόχο την απαγόρευση των βασικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης στο Πακιστάν. Το ψήφισμα, το οποίο ζητούσε την απαγόρευση πολλών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το TikTok, το Instagram, το WhatsApp, το πρώην Twitter — πλέον X και το YouTube, είχε προγραμματιστεί για συζήτηση στις 4 Μαρτίου. [1] Ο Tangi υποστήριξε αυτές τις απαγορεύσεις επικαλούμενη ανησυχίες για πιθανή κατάχρησή τους ενάντια στα συμφέροντα του Πακιστάν και για να «σώσει τη νέα γενιά από τις αρνητικές και καταστροφικές επιπτώσεις τους». [2] Ωστόσο, μετά από ευρεία δημόσια κατακραυγή στο Πακιστάν σχετικά με το αμφιλεγόμενο ψήφισμα, ο Tangi το απέσυρε τελικά. Αν και το ψήφισμα δεν προχώρησε περαιτέρω, είναι σημαντικό να σημειωθούν οι κλιμακούμενες προσπάθειες καταστολής της κριτικής κοινής γνώμης στο Πακιστάν.

Ελλείψει ελεύθερου Τύπου στο Πακιστάν, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί ως ένας σχετικά ασφαλέστερος χώρος για τη δημόσια διαφωνία στη χώρα. Ο πρώην πρωθυπουργός Imran Khan και τα μέλη του κόμματός του έχουν ουσιαστικά χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τη διαφωνία τους ενάντια στο ισχυρό στρατιωτικό κατεστημένο του Πακιστάν. Οι πακιστανικές αρχές προσπάθησαν επίσης να επινοήσουν μια μόνιμη λύση για να περιορίσουν τις αυξανόμενες αντικαθεστωτικές απόψεις στο Διαδίκτυο. Κατά τις πρόσφατες γενικές εκλογές στο Πακιστάν, οι υπηρεσίες διαδικτύου ανεστάλησαν και ορισμένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter/X, το Facebook, μεταξύ άλλων, απαγορεύτηκαν προσωρινά. [3] [4] Ενώ αυτά τα μέτρα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τον Imran Khan φέρεται να εξασφάλισαν τις περισσότερες έδρες, η παρέμβαση του Πακιστανικού Στρατού άλλαξε τα αποτελέσματα υπέρ άλλων πολιτικών κομμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αφήγημα υπέρ του Πακιστάν Tehreek-i-Insaf (PTI) είναι περιορισμένο στη χώρα και άτομα που κατηγορούν τον Στρατό για νοθεία των εκλογών κρατούνται με αμφίβολες κατηγορίες.

Τον Αύγουστο του 2023, η πακιστανική κυβέρνηση ξεκίνησε τη δική της εναλλακτική λύση στο WhatsApp με την ονομασία «Beep Pakistan». Οι αναφορές αναφέρουν ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν (MOITT) και το Εθνικό Συμβούλιο Τεχνολογίας Πληροφορικής (NITB). [5] Αυτό που ξεχωρίζει αυτήν την εφαρμογή είναι η ικανότητά της να αποθηκεύει όλα τα δεδομένα χρήστη εντός του ίδιου του Πακιστάν, σε αντίθεση με το WhatsApp ή το Telegram, όπου τα δεδομένα αποθηκεύονται συνήθως εκτός της χώρας. [6] Αυτός ο εντοπισμός δεδομένων ενισχύει τον έλεγχο της κυβέρνησης και του στρατού στη διάδοση πληροφοριών εντός του Πακιστάν. [7] Αντλώντας έμπνευση από την εφαρμογή WeChat της Κίνας, οι υπηρεσίες ασφαλείας στο Πακιστάν μπορούν πλέον εύκολα να παρακολουθούν και να επηρεάζουν τη δημόσια αφήγηση μέσω αυτής της εγχώριας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι προφανές ότι ο τελικός δικαιούχος των δεδομένων που αποθηκεύονται μέσω αυτής της εφαρμογής θα είναι ο στρατιωτικός και η διυπηρεσιακή υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν (ISI). Έτσι, ενώ τα κυβερνητικά υπουργεία μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέτωπο, το ISI θα είναι πιθανότατα οι κύριοι καταναλωτές των πληροφοριών που συλλέγονται.

Η απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών θα ενίσχυε σημαντικά τις δυνατότητες της ISI να παρακολουθεί και να ασκεί πίεση στους αμάχους στο Πακιστάν. Άτομα, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι γίνονται συχνά στόχοι επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα του στρατού στο Πακιστάν. Με εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Beep Pakistan, το ISI μπορεί ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί προσωπικά δεδομένα για να εκβιάσει άτομα όταν είναι απαραίτητο. Η εφαρμογή είναι εξοπλισμένη με τυπικές λειτουργίες όπως ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, κλήσεις ήχου και βίντεο και μια λειτουργία συνδιάσκεψης όπως το Zoom. Οποιαδήποτε έκφραση διαφωνίας εναντίον του στρατού ή των σχετικών hashtag θα ειδοποιήσει αμέσως τις υπηρεσίες ασφαλείας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα κατά του εμπλεκόμενου ατόμου(ων). Εκτός από την απαγόρευση από την εφαρμογή, οι λογαριασμοί τους σε άλλες ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν επίσης να περιοριστούν στη συνέχεια. 

Στο Πακιστάν, η αυξανόμενη λογοκρισία στην ελευθερία της έκφρασης συσχετίζεται άμεσα με τον εκτεταμένο στρατιωτικό έλεγχο στη χώρα. Ιστορικά, ο στρατός του Πακιστάν βρήκε σχετικά ευκολότερο να διαχειριστεί τη δημόσια αφήγηση απουσία τακτικών υπηρεσιών Διαδικτύου και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η εμφάνιση πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά το 2010 και τα πρόσφατα γεγονότα στα οποία εμπλέκεται ο Imran Khan, ανάγκασαν τον Rawalpindi να αναζητήσει νεότερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την παρακολούθηση και την άσκηση λογοκρισίας στη χώρα. Ο στρατός δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τα αυξανόμενα αντιστρατιωτικά αισθήματα στο Πακιστάν, φοβούμενος την απώλεια του ελέγχου και τη διάβρωση της ανεξέλεγκτης εξουσίας του. Επιπλέον, η απλή απαγόρευση των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα επηρεάσει αρνητικά τη διεθνή φήμη του Πακιστάν, η οποία βρίσκεται ήδη σε πτώση. Οι δυτικές χώρες πιθανότατα θα επέκριναν τέτοια δρακόντεια μέτρα ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Πακιστανών πολιτών. Τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχίες για περιορισμούς στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι στο Πακιστάν, «συμπεριλαμβανομένων των μερικών ή ολικών τερματισμών του διαδικτύου που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, που περιλαμβάνουν, φυσικά, τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης». [8]

Κατά συνέπεια, το στρατιωτικό κατεστημένο στο Πακιστάν εξετάζει την προώθηση τοπικών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Beep Pakistan για την παρακολούθηση αμάχων και τη διαχείριση της συνολικής λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχουν υποψίες ότι η εμβέλεια της εφαρμογής μπορεί να επεκταθεί πέρα ​​από τα σύνορα του Πακιστάν και να συμπεριλάβει την παρακολούθηση της διασποράς στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Imran Khan έχει μια τεράστια βάση υποστήριξης μεταξύ των Πακιστανών στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν αμαυρώσει ενεργά την εικόνα του Πακιστανικού Στρατού διεθνώς θέτοντας το ζήτημα του Khan στους αξιωματούχους της δυτικής κυβέρνησης και σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, η ISI αγωνίστηκε να παρακολουθήσει αποτελεσματικά αυτές τις «αντιστρατιωτικές δραστηριότητες» εκτός Πακιστάν. [9] Ως εκ τούτου, η εισαγωγή της νέας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στο Ραβαλπίντι να γεφυρώσει το υπάρχον χάσμα πληροφοριών μεταξύ των Πακιστανών στο εξωτερικό, παρόμοια με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές για την παρακολούθηση των πολιτών τους στο εξωτερικό. Υπάρχουν εικασίες ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει το Ισλαμαμπάντ στην ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών για να εντείνει τη λογοκρισία. Με μια αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισλαμαμπάντ, ο στρατός του Πακιστάν και η ISI είναι πιθανό να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εισαγωγή τέτοιων εφαρμογών σε ολόκληρη τη χώρα.


[1] https://www.geo.tv/latest/533334-resolution-for-banning-major-social-media-sites-on-senate-agenda

[2] https://www.dawn.com/news/1819097

[3] https://tribune.com.pk/story/2458878/x-factor-twitter-ban-hits-businesses-news-in-pakistan

[4] https://www.dawn.com/news/1807328

[5] https://www.brecorder.com/news/40256645

[6] https://www.dawn.com/news/1769002

[7] https://gulfnews.com/world/asia/pakistan/pakistan-unveils-whatsapp-alternative-called-beep-pakistan-1.97439860

[8] https://www.usnews.com/news/world/articles/2024-02-21/us-urges-pakistan-to-lift-internet-shutdowns-social-media-restrictions

[9] https://theintercept.com/2023/06/02/imran-khan-pakistan-military-coverage-ban/

 

ΠΗΓΗ: Al Arabiya Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube