REAL TIME |

Weather Icon

Afghan Diaspora Network: Κρίση για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη η μαζική απέλαση Αφγανών από το Πακιστάν

Afghan Diaspora Network: Κρίση για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη η μαζική απέλαση Αφγανών από το Πακιστάν

Ο ισχυρισμός του Πακιστάν ότι πραγματοποίησε τη μαζική έξοδο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και της αυξανόμενης πίεσης στην ταλαιπωρημένη οικονομία του θεωρείται κραυγαλέα δικαιολογία από τους αναλυτές

Από τις 15 Απριλίου, αμέσως μετά το Ραμαζάνι, το Πακιστάν θα ξεκινήσει την αποστολή να στείλει περίπου 850.000 τεκμηριωμένους Αφγανούς πρόσφυγες πίσω στη χώρα καταγωγής τους. Είναι ενδιαφέρον ότι ο μαζικός επαναπατρισμός απεικονίζεται ως μια διαδικασία που ζητείται από τους κατόχους Αφγανικής Κάρτας Πολίτη (μια ταυτότητα που εκδόθηκε από την πακιστανική κυβέρνηση) να επιστρέψουν οικειοθελώς. Ωστόσο, όταν δεν ασκούν τον εθελοντισμό τους, θα αντιμετωπίζουν συλλήψεις και απέλαση [1] . Αυτή είναι η δεύτερη φάση απέλασης μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, η οποία έδωσε σε περίπου 1,7 εκατομμύρια Αφγανούς χωρίς έγγραφα μόλις 28 ημέρες για να εγκαταλείψουν το Πακιστάν οικειοθελώς [2] .

Αν και η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι ο επαναπατρισμός θα ήταν μια σταδιακή και τακτική διαδικασία, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και απογοητευτική. Οι αρχές έχουν προβεί σε μαζικές συλλήψεις, καθώς και κατάσχεση περιουσιών και ζώων και καταστροφή των εγγράφων ταυτότητας των προσφύγων [3] .

Οι εντάσεις απέλασης συνοδεύονται από διασυνοριακές αψιμαχίες μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν. Πρόσφατα, το Πακιστάν οδήγησε αεροπορικές επιδρομές με στόχο περιοχές μαχητών στο Αφγανιστάν ως αντίποινα για τις ύποπτες επιθέσεις από Αφγανούς μαχητές. Έχει αναφερθεί ότι οι πυρομαχίες ξεκινούν συχνά κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων και οι εμπορικές διελεύσεις κλείνουν λόγω διαφωνιών για τη μετανάστευση [4] .

Ο ισχυρισμός του Πακιστάν ότι πραγματοποίησε τη μαζική έξοδο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και της αυξανόμενης πίεσης στην ταλαιπωρημένη οικονομία του θεωρείται κραυγαλέα δικαιολογία από τους αναλυτές [5] . Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πολιτική  πρόκειται να εξαπολύσει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. 

Ας κατανοήσουμε μερικές πτυχές της διαδικασίας απέλασης.  Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας απέλασης, οι αρχές σχεδιάζουν να χτίσουν μεγάλα κέντρα κράτησης για να κρατούν αλλοδαπούς που εκκρεμούν απέλαση. Επιπλέον, το κράτος έχει κατασχέσει χρήματα και περιουσίες που ανήκουν σε «παράνομους αλλοδαπούς» και το υπουργείο Εσωτερικών ενθαρρύνει τους πολίτες του να καταγγέλλουν τυχόν «παράνομους αλλοδαπούς». Ως αποτέλεσμα, οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου ανέλαβαν να παρενοχλήσουν τους Αφγανούς πρόσφυγες κατά τις ιδιοτροπίες τους. Οι ηγέτες στην Καμπούλ επέκριναν την πράξη του Πακιστάν για κατάσχεση μετρητών και περιουσίας των επιστρεφόντων, αποκαλώντας την « κλοπή της περιουσίας τους » και παραβίαση των δικαιωμάτων τους [6] [7] .

Η τρέχουσα κατάσταση χρειάζεται επείγουσα διεθνή προσοχή καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη κρίση. Η αυθαιρεσία του Πακιστάν στη διαδικασία της απέλασης και η άσεμνη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους επαναπατριζόμενους εξελίσσεται σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των επαναπατρισθέντων και ο αναγκαστικός επαναπατρισμός ευάλωτων ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνονται μεγάλος αριθμός γυναικών και παιδιών στο Αφγανιστάν, ισοδυναμούν με συστημική αδικία για ανθρωπιστικούς λόγους. Το Πακιστάν όχι μόνο διακινδυνεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, αλλά και επιβραδύνει τη διαδικασία ανάπτυξης. 

Οικονομικές Επιπτώσεις Μαζικών Απελάσεων

Το τρέχον επεισόδιο πρέπει να φανεί και από το πρίσμα της κοινωνικής πρόνοιας και της οικονομικής ανάπτυξης. Οι μαζικές απελάσεις είναι πάντα δαπανηρές. Επιπλέον, αποσπούν την προσοχή θεσμών όπως η αστυνομία, η διοίκηση και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου από τα καθημερινά τους καθήκοντα που εστιάζουν στην ευημερία και την ανάπτυξη. Το Ισλαμαμπάντ θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στους Αφγανούς πρόσφυγες που συνέβαλαν στην οικονομία χτίζοντας σπίτια και ξεκινώντας επιχειρήσεις στο Πακιστάν ενώ μεγαλώνουν τις οικογένειές τους εκεί, αλλά δεν το έκανε [8] [9] . Η μαζική έξοδος είναι επίσης σπατάλη ανθρώπινου κεφαλαίου και ωρών ανθρώπινης εργασίας, που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συμβάλουν στις οικονομικές δραστηριότητες και στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Η έρευνα δείχνει ότι οι πρόσφυγες είναι καλά ενσωματωμένοι στην οικονομία της χώρας υποδοχής. μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα του έθνους και να προσφέρουν εργατικό δυναμικό όποτε υπάρχει έλλειψη προσφοράς [10] . Αυτοί οι πρόσφυγες, με την πάροδο του χρόνου, μετατρέπονται σε φορολογούμενους για την οικονομία. Δεδομένου ότι πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες συμμετείχαν ενεργά στην αγορά εργασίας του Πακιστάν, η απέλαση είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα για την οικονομία του.  

Οι απελάσεις θα έχουν άμεσο κόστος και για την οικονομία του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών εξόδων, του κόστους επέκτασης του κρατικού προσωπικού και της ικανότητας επιτήρησης και επιβολής. Τέτοιες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για την περαιτέρω κατανομή κεφαλαίων σε αναπτυξιακές εργασίες. Το κόστος θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει το τεκμαρτό κόστος των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επαναπατριζόμενοι, το οποίο συνεπάγεται το τεκμαρτό κόστος για τον απελαθέντα πληθυσμό λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων υγείας, υγιεινής και εκπαίδευσης. Η διαδικασία απέλασης διευκολύνει επίσης την περιφερειακή αστάθεια, όπως μπορούμε να δούμε ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ των δύο εθνών. Το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο εάν λάβουμε υπόψη το μελλοντικό κόστος της κακής υγείας, των χαμένων ετών στο σχολείο και του ψυχολογικού κόστους λόγω του τραύματος των συγκρούσεων και της ξαφνικής μετανάστευσης. Στο Αφγανιστάν, οι επιστρεφόμενοι μετανάστες θα πρέπει να ξεκινήσουν τη ζωή τους από το μηδέν, υποβαθμίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης και ακυρώνοντας οποιαδήποτε πρόοδο στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Συνολικά, τέτοιες τυχαίες πολιτικές ενέργειες από το κράτος είναι επιζήμιες για τη διαδικασία κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης, μαζί με τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. 

Κλιμακώνεται η ανθρωπιστική κρίση: Οι Αφγανοί Επιστρεφόμενοι αντιμετωπίζουν Δύσκολες Προοπτικές

Στον απόηχο των ανθρωπιστικών, κλιματικών και οικονομικών κρίσεων και των διεθνών κυρώσεων που αντιμετωπίζει επί του παρόντος το Αφγανιστάν, το έθνος είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένο για να υποδεχθεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό επαναπατρισθέντων. Ως αποτέλεσμα, οι επιστρεφόμενοι μπορεί να στερούνται βασικών υπηρεσιών που χρειάζονται για να ξεκινήσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Καθώς το Πακιστάν δεν επέτρεπε στους επιστρεφόμενους μετανάστες να πάρουν μαζί τους χρήματα, βοοειδή ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, θα πολλαπλασιάσει τα ευάλωτα σημεία τους, καθώς μόλις περάσουν τα σύνορα, θα βρεθούν σε ακραία στέρηση και φτώχεια. Ακόμη και εκείνοι που ζούσαν στο Πακιστάν για δεκαετίες έπρεπε να πουλήσουν  τα ακίνητά τους  κάτω από την τιμή της αγοράς. 

Αυτός ο μεγάλος πληθυσμός στην έξοδο πρέπει να έχει απασχόληση, εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευση, που θεωρούμε ότι οι αφγανικές αρχές δεν είναι σε θέση να παρέχουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, δεδομένου του φονταμενταλιστικού καθεστώτος στο Αφγανιστάν, οι περιορισμοί στην εκπαίδευση των κοριτσιών και άλλες ανησυχίες που σχετίζονται με το φύλο θα γίνουν εξαιρετικά αυστηροί. Σε μια τέτοια κατάσταση, το Πακιστάν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για την επιδείνωση μιας ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής κρίσης, ανατρέποντας τα επιτεύγματα στην παγκόσμια ανθρώπινη ανάπτυξη και τους στόχους των ΣΒΑ. Το Ισλαμαμπάντ, με την πολιτική του, πρόκειται να υποβαθμίσει την περιφερειακή σταθερότητα και την κοινωνική ευημερία λόγω της απόλυτης περιφρόνησης των ανθρώπινων ζωών που ζητούν άσυλο. 

 

 


[1]   https://www.rferl.org/a/pakistan-afghan-refugees-expulsions-campaign-second-phase/32870404.html

[2]  https://humanrightsfirst.org/library/pakistan-must-stop-sending-afghan-refugees-back-to-danger/

[3]  https://www.rferl.org/a/pakistan-afghan-refugees-expulsions-campaign-second-phase/32870404.html

[4]  https://www.newarab.com/news/pakistan-launch-fresh-afghan-deportations-officials

[5]  https://www.newarab.com/news/pakistan-launch-fresh-afghan-deportations-officials

[6]  https://twitter.com/rtapashto/status/1720298275440361762?s=46

[7]  https://www.reuters.com/world/asia-pacific/taliban-minister-raises-return-deported-afghans-assets-pakistan-visit-2023-11-17/

[8]  https://www.reuters.com/world/asia-pacific/taliban-minister-raises-return-deported-afghans-assets-pakistan-visit-2023-11-17/

[9]  https://humanrightsfirst.org/library/pakistan-must-stop-sending-afghan-refugees-back-to-danger/

[10]  https://www.globalrefuge.org/news/what-are-the-economic-benefits-of-refugees-lirs/

ΠΗΓΗ: Afghan Diaspora Network

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube