Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μίλησε σε συνέντευξή του για την στήριξη στην Ουκρανία.

Όπως υπογράμμισε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την Ουκρανία όχι από αγάπη για τον ουκρανικό λαό, αλλά για χάρη των δικών της συμφερόντων».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κερδίσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια [να] κερδίσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο. Διαφορετικά, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα υποστούν μεγάλη ζημιά», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι θέμα μόνο γενναιοδωρίας … να στηρίξουμε την Ουκρανία επειδή αγαπάμε τον ουκρανικό λαό. Είναι προς το δικό μας συμφέρον αλλά και προς το συμφέρον των ΗΠΑ ως παγκόσμιου παίκτη».

Η προειδοποίηση της Ρωσίας στη Δύση

Οι δυτικές χώρες παρέχουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει σταθερά κατά της συνέχισης των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ταυτόχρονα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει προειδοποιήσει ότι οποιοδήποτε φορτίο περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για ρωσικά πλήγματα.

Ναυτεμπορική