Weather Icon

Βέλγος πρωθυπουργός: Πληρωμένη ρωσική προπαγάνδα από ευρωβουλευτές

Βέλγος πρωθυπουργός: Πληρωμένη ρωσική προπαγάνδα από ευρωβουλευτές

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου (φωτ.: Reuters)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε μέσω εκπροσώπου ότι εξετάζει τα ευρήματα των Αρχών

Στην καταγγελία ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν πληρωθεί από τη Μόσχα με σκοπό τη διασπορά ρωσικής προπαγάνδας προέβη χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου, επικαλούμενος στοιχεία των Αρχών τόσο της χώρας του όσο και της Τσεχίας.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπήρξε στενή συνεργασία» αυτή την εβδομάδα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών του Βελγίου και της Τσεχίας για τη συντριβή ενός ρωσικού δικτύου προπαγάνδας.

«Για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία όχι μόνο έχει προσεγγίσει ευρωβουλευτές, αλλά και τους πλήρωσε ώστε να προωθήσει τη ρωσική προπαγάνδα εδώ», είπε ο κ. Ντε Κρου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο βελγικό εθνικό Κοινοβούλιο για το θέμα των ξένων παρεμβάσεων.

Ο Βέλγος ηγέτης απέφυγε πάντως να κατονομάσει τους ευρωβουλευτές στους οποίους αναφερόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico, ο Βέλγος πρωθυπουργός αναφερόταν στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Voice of Europe, για τον οποίο η Πράγα είπε ότι ήταν κομμάτι επιχείρησης φιλορωσικής επιρροής.

Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επέβαλε κυρώσεις στον φιλορώσο Ουκρανό ολιγάρχη Βίκτορ Μεντβεντσούκ, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το δελτίο Τύπου ανέφερε ότι ο Μεντβεντσούκ διεξήγαγε μια «επιχείρηση ρωσικής επιρροής» από τη Ρωσία στην τσεχική επικράτεια χρησιμοποιώντας το Voice of Europe.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ότι οι Αρχές «χτύπησαν ένα φιλορωσικό δίκτυο» που προσπάθησε να δημιουργήσει μια επιχείρηση επιρροής με συνέπειες για την ασφάλεια για την Τσεχία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αυτή η απόφαση είναι προς το συμφέρον της ασφαλείας της Τσεχικής Δημοκρατίας, ενώ συμβάλλει στην προστασία του δημοκρατικού χαρακτήρα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντελφίν Κολάρ, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο «εξετάζει τα ευρήματα» των τσεχικών αρχών σχετικά με το Voice of Europe.

Το απερχόμενο σώμα των ευρωβουλευτών (2019-2024) έχει ήδη δει το κύρος του να πλήττεται πολύ σοβαρά με το διαβόητο Qatargate, το σκάνδαλο σύμφωνα με το οποίο ευρωβουλευτές πληρώθηκαν από αραβικές χώρες για να προωθήσουν την εικόνα και τα συμφέροντά τους.

Πηγή: Politico, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube