Το Βατικανό υποστήριξε πως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι να σταματήσει η Ρωσία την επίθεσή της.

Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι το Βατικανό ασκεί πίεση για κατάπαυση του πυρός και «πρώτα απ’ όλα οι επιτιθέμενοι είναι αυτοί που θα πρέπει να σταματήσουν τα πυρά».

Τα σχόλια του καρδιναλίου Πιέτρο Παρολίν, υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού και δευτέρου τη τάξει μετά τον Πάπα Φραγκίσκο, έρχονται εν μέσω μιας άτυπης «κόντρας» της Παπικής Έδρας με το Κίεβο, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει «να δείξει το θάρρος της λευκής σημαίας» και να αρχίσει συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί ήδη δύο χρόνια.

Η ουκρανική διπλωματία κατηγόρησε τον πάπα ότι «νομιμοποιεί το δίκαιο του πιο ισχυρού» και ότι τους ενθαρρύνει να «συνεχίσουν να αγνοούν το διεθνές δίκαιο».

«Ο επικεφαλής της Αγίας Έδρας θα έπρεπε να στείλει μηνύματα στη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη να ενώσει αμέσως τις δυνάμεις για να εξασφαλίσει τη νίκη του καλού επί του κακού, όπως και να απευθύνει έκκληση στον επιτιθέμενο και όχι στο θύμα», δήλωσε το Κίεβο.

Το Κίεβο κάλεσε τον παπικό νούντσιο για να του εκφράσει την «απογοήτευσή» του για προηγούμενα σχόλια του Φραγκίσκου, αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά. Ο Φραγκίσκος απέφυγε να καταδικάσει τον Πούτιν στην αρχή της εισβολής και συχνά πυκνά η Ουκρανία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της προς το πρόσωπό του καθώς θεωρεί πως δεν υποστηρίζει τη χώρα όσο τουλάχιστον θα έπρεπε και όσο θα ήθελε το ίδιο το Κίεβο.

Ναυτεμπορική