Από την πρώτη στιγμή που το τρίδυμο των επιτυχιών – Αντρέας ΓεωργίουΚούλλης ΝικολάουΒάνα Δημητρίου – ανακοίνωσαν το νέο τους τηλεοπτικό όνειρο, πριν από έναν χρόνο περίπου, το ενδιαφέρον για τη Famagusta ήταν συνεχές και έντονο.

Μια σειρά μυθοπλασίας επιχειρεί να εμπνευστεί την ιστορία της από τα γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική κατοχή που πληγώνει την Κύπρο εδώ και 50 χρόνια. Ένα εγχείρημα νοσταλγικό, απαιτητικό και συνάμα πρωτότυπο για τα δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης. Κι ένα «στοίχημα» των συντελεστών της Famagusta που φαίνεται πως έχει κερδηθεί, αν ρίξει κανείς μια ματιά στους αριθμούς.

Η σειρά Famagusta κάνει απόψε το βράδυ φινάλε, με το τελευταίο επεισόδιο του Α’ κύκλου και το Βήμα, έχει συγκεντρώσει τους πάντοτε φιλαλήθεις αριθμούς που δείχνουν το ηχηρό αποτύπωμα που ήδη άφησε στους τηλεθεατές.

Η πιο επιτυχημένη πρεμιέρα ελληνικής σειράς φέτος

Η σειρά Famagusta έκανε πρεμιέρα στο MEGA στις 21 Ιανουαρίου, προσκαλώντας τους τηλεθεατές σε ένα ταξίδι στο χθες και το σήμερα.

Τα δραματοποιημένα flashback στο ’74 άνοιξαν την αυλαία του σίριαλ, με το τηλεοπτικό κοινό να αποθεώνει τόσο την ερμηνεία του Γρηγόρη Βαλτινού στον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όσο όμως και την σπαρακτική ιστορία της Χαρίτας Μάντολες, όπως την αποτύπωσε μοναδικά η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Το αποτέλεσμα ήταν υψηλά νούμερα τηλεθέασης, που άγγιξαν στο γενικό σύνολο το 31,5%. Ένα ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για πρεμιέρα ελληνικής σειράς στην τηλεόραση τη φετινή σεζόν.

Η πιο δημοφιλής σειρά ανεξαρτήτως μέρας και ώρας προβολής τον Φεβρουάριο

Η Famagusta αναμένεται να ολοκληρωθεί έπειτα από 24 επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων η αναζήτηση της αλήθειας πίσω από την εξαφάνιση του μωρού την ημέρα του βομβαρδισμού της Αμμοχώστου θα λάμψει.

Ο α’ κύκλος ανέδειξε τη σειρά του MEGA στη δημοφιλέστερη ελληνική σειρά ανεξαρτήτως ώρας και μέρας προβολής για το μήνα Φεβρουάριο. Πιο αναλυτικά, η Famagusta κατέγραψε μέσο όρο 25,2% στο σύνολο του κοινού, ενώ ήταν πρώτη και στο δυναμικό κοινό 18-54 με μέση τηλεθέαση 17,4% τον Φεβρουάριο.

Η πρώτη επιλογή των τηλεθεατών όλες τις Κυριακές που προβλήθηκε στο MEGA

Σε κάθε περίπτωση, από τις 21 Ιανουαρίου ως και το αποψινό φινάλε, όλα τα επεισόδια της Famagusta κατάφεραν να παραμείνουν αμετακίνητα στην κορυφή της τηλεθέασης τα βράδια της Κυριακής.

Είναι ενδεικτικό πως το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας (03/03) κατέλαβε την κορυφή του Top 10 με τα δημοφιλέστερα προγράμματα στην τηλεόραση εκείνη την ημέρα, τόσο στο σύνολο, όσο και στο δυναμικό κοινό 18-54.

Μέση τηλεθέαση που ζαλίζει για τη Famagusta

Ακόμη, η Famagusta ήταν μόνη σειρά, μαζί με την καθημερινή συνήθεια του MEGA εδώ και τρεις σεζόν, τη «Γη της ελιάς» που διατηρεί μέσο όρο τηλεθέασης που ξεπερνά το 20% στο γενικό σύνολο τον Φλεβάρη.

Άλλωστε, μυθοπλασία και MEGA μοιάζουν συχνά με έννοιες ταυτόσημες στην ελληνική τηλεόραση. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως Famagusta, «Γη της ελιάς» και «Το Ναυάγιο» ήταν οι τρεις δημοφιλέστερες ελληνικές σειρές μεταξύ όλων των σίριαλ στην τηλεόραση για τον ίδιο μήνα.

Τι να περιμένουμε από τον β’ κύκλο της Famagusta

Έπειτα από μια μικρή παύση, η σειρά του MEGA θα επιστρέψει στους τηλεοπτικούς δέκτες μας με οκτώ ακόμη επεισόδια. Σε αυτά, οι συντελεστές έχουν ετοιμάσει πραγματικά συγκινητικές αναδρομές στο δύσκολο παρελθόν.

Η Famagusta θα ρίξει φως στα γεγονότα που ακολούθησαν την κατάληψη περίπου 1/3 των κυπριακών εδαφών από τους Τούρκους, αποτυπώνοντας την αγωνία και τις δυσκολίες που πέρασαν οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στην ελεύθερη Κύπρο μετά το καλοκαίρι του ’74.

Φυσικά, παράλληλα, ο τηλεθεατής θα έχει την ευκαιρία να δει πώς θα εξελιχθούν οι ζωές όλων των ηρώων στο σήμερα. Θα καταφέρει ο Μάικλ να πείσει την βιολογική του μητέρα να του δώσει τη μαρτυρία της για το ντοκιμαντέρ; Τι θα γίνει μετά την αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου, στο έγκλημα που είχε θύμα την Ελένη; Πόσο θα μπορεί ο Παύλος να κρύβει τα δυσάρεστα νέα για την κατάσταση της υγείας του; Η απάντηση στις 7 Απριλίου.

Το τελευταίο επεισόδιο, του α’ κύκλου της σειράς του MEGA θα προβληθεί απόψε στις 21:00. Αμέσως μετά, μπορείτε να ακούσετε στο Spotify και όλες τις πλατφόρμες που διανέμουν Podcast, το πρώτο επεισόδιο της σειράς Podcast για το Famagusta, με οικοδεσπότες τον ίδιο τον Αντρέα Γεωργίου και τον Κούλλη Νικολάου.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα