Weather Icon
Ινδία , Ναυτιλία 25 Μαρτίου 2024

Συνεχιζόμενες επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας του Ινδικού Ναυτικού υπό την αιγίδα του «Op Sankalp»

Συνεχιζόμενες επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας του Ινδικού Ναυτικού υπό την αιγίδα του «Op Sankalp»

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό απάντησε στην εκδήλωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στον θαλάσσιο τομέα, επαναπροσανατολίζοντας και ενισχύοντας σημαντικά το εύρος των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας από τα μέσα Δεκεμβρίου 2023 υπό την αιγίδα της «Επιχείρησης Sankalp».

Το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε προληπτικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας του υπό σημαία Μάλτας Bulk Carrier MV Ruen στις 14 Δεκεμβρίου πέρυσι.

«Σήμερα, 23 Μαρτίου 2024, σηματοδοτείται η ολοκλήρωση 100 ημερών από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας υπό την αιγίδα του «Op Sankalp». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε σε 18 περιστατικά και έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως «Πρώτος ανταποκριτής» και «Προτιμώμενος Συνεργάτης Ασφαλείας» στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού», ανέφερε ένα επίσημο δελτίο τύπου.
Η σημασία των συνεισφορών της IN υπογραμμίστηκε περαιτέρω με την κορύφωση των ενεργειών κατά της αεροπειρατείας του MV Ruen.
«Από τις τελευταίες 100 ημέρες, τα ναυτικά πλοία, τα αεροσκάφη και οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν επιδείξει μια ακλόνητη αποφασιστικότητα να «ασφαλίσουν τις θάλασσες» και να προστατεύσουν τη ναυτική κοινότητα από διάφορες μη παραδοσιακές απειλές που υπάρχουν στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με βάση την αξιολόγηση απειλών στην περιοχή, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας σε τρεις περιοχές: τον Κόλπο του Άντεν και τις παρακείμενες περιοχές, την Αραβική Θάλασσα και την ανατολική ακτή της Σομαλίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «Οι επίπονες προσπάθειες της Ινδίας από τις 23 Δεκεμβρίου περιελάμβαναν την ανάπτυξη πάνω από 5000 προσωπικού στη θάλασσα, περισσότερες από 450 ημέρες πλοίου (με περισσότερα από 21 πλοία ανεπτυγμένα) και 900 ώρες πτήσης με το αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης για την αντιμετώπιση απειλών σε στον θαλάσσιο τομέα».

«Με την εμφάνιση της πειρατείας το 2008, η περιοχή του Ινδικού Ωκεανού έχει παρατηρήσει μια σταθερή αύξηση της παρουσίας πολεμικών πλοίων από περιφερειακά και εξωπεριφερειακά ναυτικά, που λειτουργούν ανεξάρτητα ή υπό το πρίσμα διαφόρων πολυεθνικών κατασκευών», ανέφερε.
Στο τρέχον σενάριο ασφάλειας, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει την «πρωτοπορία» στην αντιμετώπιση καταστάσεων ασφαλείας που προκύπτουν από μια μυριάδα απειλών στην περιοχή.

«Με περισσότερες από 110 ζωές που έχουν σωθεί (συμπεριλαμβανομένων 45 Ινδών ναυτικών), 15 λαχ. τόνους κρίσιμων εμπορευμάτων που συνοδεύονται (όπως λιπάσματα, αργό πετρέλαιο και τελικά προϊόντα), έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 1000 επιχειρήσεις επιβίβασης, περισσότερα από 3000 κιλά και κατασχέθηκαν ναρκωτικά40 Με τη διαβεβαίωση των MV για την παρουσία του IN, οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας αντικατοπτρίζουν πραγματικά την ικανότητα του Ινδικού Ναυτικού να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο ως ισχυρό και υπεύθυνο Πολεμικό Ναυτικό στο IOR», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Στη συνεχιζόμενη προσπάθεια από τον Δεκέμβριο του 2023, το Information Fusion Centre-Indian Ocean Region (IFC-IOR) του Ινδικού Ναυτικού στο Gurugram, έχει διαδραματίσει έναν μετασχηματιστικό ρόλο ως κύριος κόμβος για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.
Επιπλέον, οι συντονισμένες αποστολές με την IAF και τους εθνικούς φορείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν επίσης τονίσει τη συνέργεια και τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών.

Η βαθμονομημένη απόκριση, η εφευρετικότητα και η ακλόνητη αποφασιστικότητα που επέδειξε το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την πρόοδο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας υπό την αιγίδα του «Op Sankalp» έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση λόγω των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συμφερόντων της Ινδίας, την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απειλών. εμποδίζοντας την αναζωπύρωση της πειρατείας και μειώνοντας σημαντικά το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

Η ανταπόκριση του ινδικού ναυτικού σε διάφορες καταστάσεις ασφαλείας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η «ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα» παραμένει μια πρωταρχική αρχή ανεξάρτητα από την εθνικότητα των ναυτικών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube