Weather Icon

Στρατιωτική θητεία: Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά σημεία του φινλανδικού μοντέλου, που υιοθετεί η Ελλάδα

Στρατιωτική θητεία: Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά σημεία του φινλανδικού μοντέλου, που υιοθετεί η Ελλάδα

Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Φινλανδία, βρέθηκαν η ενημέρωση για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας και η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας

Το φινλανδικό μοντέλο βασίζεται στον εθελοντισμό και είναι ένας βασικός παράγοντας ο οποίος έχει εξελιχθεί στη σκανδιναβική χώρα.

Το πώς θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα τα επιτελεία θα το απαντήσουν στην πολιτική ηγεσία, η οποία κομίζει πολύτιμες πληροφορίες.

Τα βασικά και κομβικά σημεία του φινλανδικού μοντέλου, είναι τα εξής:

από τα 18 μέχρι τα 60 υπόχρεοι της στρατιωτικής θητείας είναι όλοι οι άνδρες. Αφορά είτε ένοπλη, είτε άοπλη, είτε ακόμη και εθελοντική πολιτική θητεία.
οι γυναίκες μπορούν και αυτές να μετέχουν στις Ένοπλες δυνάμεις με μία απλή αίτηση στο Επιτελείο
υπάρχουν τριών ειδών θητείες, 165 ημερών, 255 ημερών και 347 ημερών, αναλόγως ποιο μοντέλο θα επιλέξει ο καθένας και τι θέλει να πετύχει μέσα από αυτό το μοντέλο στη μετέπειτα ζωή του
oι απλοί στρατιώτες παραμένουν σε εφεδρεία έως και τα 50 και πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επανεκπαιδεύονται για τουλάχιστον 80 ή 150 ημέρες
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι το χρονικό όριο της ελληνικής θητείας δεν πρόκειται να αλλάξει.

Τι είναι το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας
Στην ιστοσελίδα του φινλανδικού στρατού αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω, σχετικά με τη στρατιωτική θητεία στη χώρα:

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην εθνική άμυνα. Κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος για στρατιωτική θητεία, ενώ οι γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση.

Ο υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, κατατάσσονται στην εφεδρεία των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων.

Μετά τη στρατιωτική θητεία, αποστρατεύεστε στην εφεδρεία. Οι βαθμοφόροι παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν τα 50 τους χρόνια και λαμβάνουν το πολύ 80 ή 150 ημέρες επιμόρφωσης κατά τη διάρκεια της εφεδρείας τους. Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία μέχρι να συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβουν το πολύ 200 ημέρες επιμορφωτικής εκπαίδευσης. Κάθε άνδρας ηλικίας 18-60 ετών ανήκει στη βοηθητική εφεδρεία.

Πόσα χρήματα παίρνουν οι στρατιώτες στη θητεία τους στη Φινλανδία;

Η σελίδα του στρατού της Φινλανδίας αναφέρει:

Θα σας καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ημερομίσθιο, για την κάλυψη των καθημερινών εξόδων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σας θητείας.

Η ημερήσια αποζημίωση είναι κλιμακωτή, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας:

5,90 ευρώ (1-165 ημέρες)
9,80 ευρώ (166-255 ημέρες)
13,65 ευρώ (256-347 ημέρες)

Οι γυναίκες λαμβάνουν επίδομα εξοπλισμού 1,50 ευρώ ημερησίως για την κάλυψη των εξόδων που δεν καλύπτονται από τις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις, όπως, για παράδειγμα, εσώρουχα

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube