Weather Icon
Video , ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 28 Μαρτίου 2024

Στα ύψη η ανασφάλεια! Αυξάνεται η ισλαμική εξτρεμιστική βία και ο περιορισμός ελευθεριών

Στα ύψη η ανασφάλεια! Αυξάνεται η ισλαμική εξτρεμιστική βία και ο περιορισμός ελευθεριών

Η Μαίρη Μπόση , Καθηγήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς πολιτικής βίας και διεθνούς ασφάλειας, μιλάει για τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα και τον τρόπο που το προσεγγίζουν ως μια παράμετρο στους συσχετισμούς ισχύος η Δύση αλλά και η Ρωσία .

Όπως σημειώνει , ο ISIS και τα πολυποίκιλα παρακλάδια του, ειδικά το όχι και τόσο αξιόπιστο για το ρόλο του ακόμη και με μισθοφορική λειτουργία, Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, είναι σε μια παράλληλη άνθηση των επιχειρησιακών τους δικτύων, ανεξάρτητα από το ποιος και με ποιες εντολές τους εργαλειοποιεί. Για την κ. Μπόση , είναι πρόδηλα τα ερωτήματα που προκύπτουν και μέχρι οι Ρωσικές Αρχές Ασφαλείας , να καταλήξουν σε ένα τελικό πόρισμα, πέραν της συμμετοχής των ακραίων ισλαμιστών, ως ενεργούμενα του μακελιού, έξω από την Μόσχα. Όπως λέει, την ώρα της εξολόθρευσης αμάχων στη Γάζα, από το το Ισραηλ, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, ακραίοι σουνίτες, σε αντίθεση με τους Χούθι, εμφανίζεται παραδόξως να χτυπάει τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν στις 7 Μαρτίου, ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα προσδιορίζοντας, μάλιστα, την διάπραξή της σε συναυλιακό χώρο. Η Ρωσία λέει ότι ποτέ δεν τους έδωσαν στοιχεία γι’ αυτές τις πληροφορίες.

Οι Δυτικοί από την πρώτη στιγμή, κι ενώ ακόμα άνθρωποι τρέχουν να σωθούν στον χώρο της τρομοκρατικής επίθεσης, πασχίζουν να αρνηθούν κάθε εμπλοκή της Ουκρανίας από το μακελειό. Οι Ρώσοι, από την άλλη, κι από την πρώτη στιγμή, πασχίζουν να βάλουν άμεσα ή έμμεσα στο κάδρο την Ουκρανία και τη Δύση, τακτική που επιστεγάζεται και από το διάγγελμα του Πούτιν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα χωρίς κουλτούρα στρατηγικής ασφάλειας, δηλώνει ότι τάσσεται με την “σωστή πλευρά της Ιστορίας” την ώρα που η γειτονική Τουρκία δεν εισπράττει καμία αντίδραση στα όσα εξόφθαλμα λέει και κάνει κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με κίνδυνο στο τέλος η Ελλάδα να βρεθεί στη “λάθος πλευρά” , για τα δικά της συμφέροντα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube