Weather Icon

Ροζάκης: Μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο

Ροζάκης: Μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο

Γίνεται όλο και… καλύτερο

«Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο παραβιάζουν τη διακήρυξη των Αθηνών και είναι εμπρηστικές» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.

«Επί της ουσίας οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν εγείρουν ζητήματα συνολικής κατάληψης της Κύπρου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ροζάκης στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο υπογραμμίζοντας το εξής «εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι πραγματικά είναι υπερβολική αυτή η δήλωση του κ. Ερντογάν και σε φάση μάλιστα καλών σχέσεων, υποτίθεται ή εικαζόμενες καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία και δυναμιτίζει τη συζήτηση. Δηλαδή, έπρεπε να είχε σκεφθεί ο κ. Ερντογάν ότι άμα κάνει τέτοιες δηλώσεις, μοιραία τροποποιεί το κλίμα, το καλό κλίμα το οποίο υπήρχε μέχρι σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες».

«Μπορούμε να προχωρήσουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς να τον συνδέσουμε με το Κυπριακό-Δεν πρέπει να τον ανακόψουμε» σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Χρήστος Ροζάκης στο Θάνο Σιαφάκα. «Είναι δύο θέματα διαφορετικά τα καθαρά ελληνοτουρκικά, είναι και το Κυπριακό. Στα καθαρά ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να αφεθούμε στη λογική να καταστρέψουμε τον διάλογο. Στο δε Κυπριακό διαφέρουν τα πράγματα, διότι εκεί είναι οι Κύπριοι οι οποίοι βεβαίως θα είναι έξαλλοι με αυτή την κατάσταση, οι οποίοι βεβαίως και είναι (…). Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο. Με άλλα λόγια, τόσα χρόνια μπορέσαμε. Φοβάμαι ότι είναι μια πραγματικότητα ότι τόσα χρόνια δεν συνδέσαμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές με το Κυπριακό. Οπότε, εάν είναι έτσι τα πράγματα που είναι και τώρα, δεν πρέπει να το συνδέσουμε. Βεβαίως έχει επιβαρυνθεί το κλίμα πολύ με αυτή τη δήλωση, αλλά δεν πρέπει να ανακόψουμε το διάλογο με τους Τούρκους».

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν αυτόνομο πρόβλημα που όμως θα βοηθήσουν στην εξέλιξή του το Κυπριακό» επισήμανε έπειτα ο κ. Ροζάκης τονίζοντας παράλληλα «πιστεύω ότι μία επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία θα διευκολύνει και το Κυπριακό, δηλαδή δεν το δυσχεραίνει. Είναι σαφές ότι εάν μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με τους Τούρκους, τότε θα διευκολυνθεί και το θέμα το Κυπριακό. Άλλοι πιστεύουν το αντίθετο ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και μετά τα ελληνοτουρκικά. Εγώ πιστεύω ότι τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα αυτόνομο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λυθεί και να βοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού. Διότι, μία βελτίωση των σχέσεων σημαντική, όπως θα είναι αυτή η οποία θα ακολουθήσει μια επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, δεν μπορεί παρά να βοηθήσει και το Κυπριακό».

SigmaLive

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube