Η Ρωσία ανέλαβε πρωτοβουλίες να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού.

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε ότι η χώρα δημιούργησε δύο νέες στρατιωτικές περιφέρειες ως απάντηση στην επέκταση των συνόρων του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε συνάντηση με Ρώσους στρατιωτικούς αρχηγούς στη Μόσχα, δήλωσε ότι «η απόφαση ελήφθη ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία».

«Λόγω της αύξησης του στρατιωτικού δυναμικού του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, της επέκτασης της συμμαχίας μέσω της προσχώρησης της Φινλανδίας και, στο μέλλον, της Σουηδίας, έχουμε λάβει μέτρα για την ενίσχυση των ομαδοποιήσεων στρατευμάτων στις βορειοδυτικές και δυτικές στρατηγικές κατευθύνσεις.

Δημιουργήθηκαν δύο στρατηγικές εδαφικές ενώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων – οι στρατιωτικές περιφέρειες Λένινγκραντ και Μόσχας», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2022, η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας τη μακροχρόνια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας, μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2023. Αρχικά, η Ουγγαρία και η Τουρκία αντιτάχθηκαν στο αίτημα της Σουηδίας λόγω των υφιστάμενων αντιπαραθέσεων για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2023, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες είχαν βρει κοινό έδαφος και η Άγκυρα ήρε την αντίθεσή της.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η Βουδαπέστη επίσης δεν θα εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας και θα υποστηρίξει την ένταξή της.

Η Σουηδία ολοκλήρωσε τις διαδικασίες ένταξής με αποτέλεσμα να ενταχθεί επίσημα.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,  INTERFAX, ANADOLU