Weather Icon

Radoslaw Sikorski, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας: Χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στείλει ήδη στρατεύματα στην Ουκρανία

Radoslaw Sikorski, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας: Χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στείλει ήδη στρατεύματα στην Ουκρανία

Στην κόψη του ξυραφιού: «Το ΝΑΤΟ έστειλε στρατό στην Ουκρανία» – Ρωσία: Θα επιστρέψουν τα πτώματα Νατοϊκών

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτετρικών αποκαλύπτει ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήδη επιχειρούν στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την εμπλοκή της Δύσης

Αποκαλύπτεται η εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση της δυτικής εμπλοκής στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας.
Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη στείλει στρατό στην Ουκρανία, αποκάλυψε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski κατά τη διάρκεια συζήτησης επ ‘ ευκαιρία της 25ης επετείου από την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που μεταδόθηκε στο κανάλι Sejm RP στο YouTube.

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία

«Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία», υποστηρίζει. Ο Sikorski πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποια κράτη έστειλαν τον στρατό τους εκεί, «σε αντίθεση με ορισμένους πολιτικούς (σ.σ.Olaf Scholz)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολωνός διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η μεταφορά στρατιωτών από δυτικές χώρες στο έδαφος της Ουκρανίας «δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιανόητη».
Τόνισε επίσης ότι εκτιμά αυτή την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
«Επικροτώ την πρόσφατη γαλλική πρωτοβουλία. Επειδή, κατά τη γνώμη μου, κρύβονται καλές προθέσεις από πίσω, δηλαδή να αναρωτηθεί ο Ρώσος πρόεδρος ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μας, αντί να του επιτρέψουμε να είναι σίγουρος ότι δεν θα κάνουμε οτιδήποτε δημιουργικό και να σχεδιάζει τα δικά του σενάρια», σημείωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών. Ισχυρίστηκε δε ότι η Δύση θα πρέπει «να εφαρμόσει δημιουργικά καθορισμένη και ασύμμετρη κλιμάκωση» κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία απαντά: Δεν μπορούσαν να το κρύψουν άλλο

Στις προκλητικές δηλώσεις του Sikorski ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία απάντησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Δεν μπορούσαν να το κρύψουν άλλο», είπε χαρακτηριστικά η Zakharova.

Η Πολωνία σχεδιάζει μεγάλο αεροδρόμιο για τη μεταφορά στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda εξέφρασε την άποψη ότι η Βαρσοβία χρειάζεται να κατασκευάσει ένα μεγάλο αεροδρόμιο για τη μεταφορά στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, ο Macron υποστήριξε ότι η Γαλλία θα έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες των δυτικών χωρών έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συναίνεση.
Αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική για αυτές τις δηλώσεις, σημείωσε ότι όλα τα λόγια του ήταν καλά υπολογισμένα.
Υπογράμμισε επίσης ότι το Παρίσι «δεν έχει όρια ή κόκκινες γραμμές» στο θέμα της βοήθειας προς το Κίεβο.

Στη Λιθουανία τοποθετούνται Patriot που…έγιναν σκόνη από τον Iskander στην Ουκρανία

Στις 7 Μαρτίου 2024, ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Arvydas Anusauskas επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα τοποθετήσει πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Patriot στη χώρα, η οποία συνορεύει με τη ρωσική περιοχή Kaliningrad καθώς και με τη σύμμαχο της Ρωσίας, τη Λευκορωσία.
«Φέτος, το περιστροφικό σύστημα αεράμυνας θα καταστεί επιτέλους λειτουργικό, τουλάχιστον εν μέρει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους. «Στόχος μας είναι να έχουμε μια εναλλαγή παρόμοια με την αποστολή εναέριας επιτήρησης… Η εμβέλεια ραντάρ του συστήματος θα μπορούσε να παρέχει κάλυψη βαθιά στον εναέριο χώρο τόσο του Kaliningrad όσο και της Λευκορωσίας.
Η ανακοίνωση της ανάπτυξης έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης τάσης προς ταχεία επέκταση των δυτικών αναπτύξεων συστημάτων εναέριου πολέμου κοντά στο ρωσικό έδαφος, η οποία επιταχύνθηκε σημαντικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, διπλασιάζοντας τα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία.
Συμπίπτει επίσης με τους πολεμικούς αγώνες του ΝΑΤΟ «Steadfast Defender 2024» που προσομοιώνουν τη σύγκρουση στην Ευρώπη, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες τέτοιες ασκήσεις εδώ και δεκαετίες και οι οποίες η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι τονίζουν ότι η συμμαχία «ολοένα και πιο επιθετική».

Τα F -35 στη Φινλανδία

Εξάλλου μετά την ένταξή της, η Φινλανδία θα γίνει σταθμός για τα μαχητικά F-35, τα οποία προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για πιθανές εμπλοκές με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά θα είναι επίσης το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει το ισραηλινό σύστημα David’s Sling ένας προηγμένος διάδοχος του Patriot που έχει δοκιμαστεί μάχη στη Συρία.
Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις προκειμένου η Φινλανδία να φιλοξενήσει επίσης σημαντική παρουσία F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Η παρουσία των αμερικανικών F-35 στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται.
Όσον αφορά την αεράμυνα, η άμυνα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Aegis Ashore πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στην Πολωνία το 2024, αφού το ίδιο σύστημα ενεργοποιήθηκε στη Ρουμανία, οκτώ χρόνια πριν. Το σύστημα παρέχει μια υψηλότερης βαθμίδας ικανότητα στρατηγικής αντιπυραυλικής άμυνας που συμπληρώνει το Patriot και το David’s Sling.

Politico: Η Γαλλία αναζητά συμμαχία πρόθυμων χωρών ικανών να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία

Η Γαλλία συγκεντρώνει μια συμμαχία χωρών που μπορεί θεωρητικά να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, ανέφερε η εφημερίδα Politico, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Stephane Sejourne στη Λιθουανία.
«Η Γαλλία χτίζει μια συμμαχία χωρών που είναι ανοιχτές στην πιθανή αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία – βαθαίνοντας την σύγκρουσή της με ένα πιο προσεκτικό Βερολίνο», ανέφερε το Politico.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ευκαιρία σε συνέντευξη Τύπου με τους Λιθουανούς και Ουκρανούς ομολόγους του στις 8 Μαρτίου να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία που θα ασχοληθούν με την αποναρκοθέτηση και δεν θα συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες, σημείωσε το Politico.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron έθεσε νωρίτερα το ενδεχόμενο να σταλεί ο στρατός του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, υπενθύμισε το Politico.
Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, απέρριψε την ιδέα, αλλά οι χώρες της Βαλτικής «είναι πολύ πιο ανοιχτές στην ιδέα», πρόσθεσε το Politico.

Και η Ιταλία αδειάζει Γαλλία – Πολωνία

Πάντως πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη συμμαχία των προθύμων.
Ήδη ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο υπουργός Άμυνας Boris Pistorius τόνισαν ότι η Γερμανία δεν θα στείλει στρατό στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ο Scholz διευκρίνισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ στο σύνολό τους δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό
Η Ιταλία αδειάζει Γαλλία και Πολωνία αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ώστε να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας.
Ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto σε συνέντευξή του στην εφημερίδα la Stampa, ξεκαθάρισε ότι, «η Γαλλία και η Πολωνία δεν μπορούν να μιλούν εκ μέρους του ΝΑΤΟ, το οποίο από την αρχή δεν παρενέβη επίσημα και οικειοθελώς στη σύγκρουση.
Η αποστολή στρατευμάτων στο Κίεβο σημαίνει ένα βήμα προς τη μονομερή κλιμάκωση, η οποία θα διαγράψει τον δρόμο προς τη διπλωματία», είπε.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να στηρίζουν το Κίεβο, ταυτόχρονα όμως, πρέπει να σκεφτούν πώς θα βοηθήσουν την Ουκρανία «να ανακτήσει την ελευθερία, το έδαφος και την ασφάλεια» με άλλο τρόπο, συγκεκριμένα με την ενεργοποίηση των διπλωματικών διαύλων.

Ρωσία: Βρήκαμε πτώματα Νατοϊκών στο Donetsk

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής διεύθυνσης, πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Sergey Rudskoy δήλωσε ότι το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, μεταμφιεσμένο σε μισθοφόρους, χειρίζεται συστήματα αεράμυνας, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και τακτικά πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία.
Όπως είπε στο TASS σύμβουλος του επικεφαλής του Donetsk, Igor Kimakovsky, πτώματα στρατιωτικού προσωπικού με αμερικανικά και πολωνικά διακριτικά βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού στην Avdiivka.
Το μέλος της Κρατικής Δούμας Viktor Vodolatsky σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρήκαν πτώματα ξένων μισθοφόρων στην Avdiivka.
Ταυτοποιήθηκαν ως στρατιωτικοί των χωρών του ΝΑΤΟ – Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία και άλλες.

Το χτύπημα στο Kharkiv που προκάλεσε σοκ στον Macron

Υπενθυμίζεται ότι οι τον Ιανουάριο 2024 ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγμα υψηλής ακρίβειας σε χώρο προσωρινής ανάπτυξης ξένων μαχητών στο Kharkiv, κυρίως Γάλλων μισθοφόρων.
Στο χτύπημα σκοτώθηκαν 60 μαχητές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20.
Μετά από αυτό, ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα Pierre Levy κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να του μεταφέρουν ότι οι αρχές στο Παρίσι φταίνε για τον θάνατο των Γάλλων υπηκόων.
Εξάλλου το Σάββατο (9/3/2024) έγινε γνωστό από το Tass ότι ο Γάλλος ηγέτης των νεοναζί Cesar Aujard ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, σκοτώθηκε κοντά στην Avdiivka.
«Ένας αρχηγός των Γάλλων νεοναζί, ο οποίος συμμετείχε σε εχθροπραξίες στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, σκοτώθηκε κοντά στην Avdiivka», ανέφεραν πηγές στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία για τις σχέσεις του με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube