Μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συγχαίροντάς τον για την επανεκλογή του, απέστειλε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Κίνα συνεχάρη τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη χθεσινή νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «θα συνεχίσουν να προοδεύουν» τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η επανεκλογή του Πούτιν «αντανακλά πλήρως» την υποστήριξη του ρωσικού λαού.

«Η Κίνα εκφράζει τα συγχαρητήριά της», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν, προσθέτοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, υπό τη στρατηγική ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχίσουν να προοδεύουν».

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συνεχάρη τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «ισχυρή νίκη» του στις προεδρικές εκλογές. «Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συνεχάρη ειλικρινώς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ισχυρή νίκη του και την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Τον Πούτιν συνεχάρησαν επίσης οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βολιβίας.

Επικρίσεις από χώρες της Δύσης

Στον αντίποδα, χώρες της Δύσης εξέφρασαν επικρίσεις για την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία.

Οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι.

«Ψευδοεκλογές» χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση στη Ρωσία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με το Βερολίνο να κάνει γνωστό ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του.

Η επανεκλογή του Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές, ανέφερε από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, χαιρετίζοντας το θάρρος «πολλών Ρώσων πολιτών που ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν κατά της επίθεσης σε βάρος των θεμελιωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων».

Πηγή: Ναυτεμπορική