Μία οριακή εκλογική νίκη πέτυχε η κεντροδεξιά της Πορτογαλίας, ωστόσο το να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ήδη επισημαίνεται ότι το κοινοβούλιο είναι πιο κατακερματισμένο από ποτέ στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ενώ μερίδα αναλυτών «βλέπει» νέες εκλογές σε έναν χρόνο από τώρα. 

«Οι Πορτογάλοι ψήφισαν για αλλαγή» τόνισε ο ηγέτης της Δημοκρατικής Συμμαχίας (AD), Λουίς Μοντενέγκρο, με το κόμμα του να έχει συγκεντρώσει περίπου το ίδιο ποσοστό ψήφων (29%) με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Κόστα, αλλά δύο έδρες περισσότερες στη Βουλή.

Μόνο η ακροδεξιά Chega μπορεί να κάνει λόγο για ξεκάθαρη επιτυχία. Πέντε χρόνια μετά την είσοδό του στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, το κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην ποδοσφαιριστής Αντρέ Βεντούρα έχει εξασφαλίσει 18% των ψήφων και 48 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών.

Πολιτικοί σχολιαστές στη χώρα τόνιζαν πως η Πορτογαλία αντιμετωπίζει το πιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο της από το τέλος της δικτατορίας της πριν από μισό αιώνα.

Δέκα εκατομμύρια Πορτογάλοι είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, τέσσερις μήνες μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά, παρόλο που τελικά δεν κατονομάστηκε ποτέ ως ύποπτος.

Παραδοχή της ήττας από το PS

Ήταν ο κ. Κόστα που προειδοποίησε τους Πορτογάλους τηλεθεατές αργά το βράδυ της Κυριακής ότι τα πράγματα οδηγούνται σε μια «πιθανή ισοπαλία» μεταξύ των Σοσιαλιστών (PS) και της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, με μόνο τέσσερις έδρες εκτός Πορτογαλίας να έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Αλλά λίγο αργότερα, ο άνθρωπος που τον αντικατέστησε ως ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο Πέδρο Νούνο Σάντος, παραδέχτηκε την ήττα, ανακοινώνοντας: «Θα ηγηθούμε της αντιπολίτευσης, θα ανανεώσουμε το κόμμα και θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε εκείνους τους Πορτογάλους που είναι δυσαρεστημένοι με το PS».

Ο Λουίς Μοντενέκγρο είπε στους υποστηρικτές του ότι ήταν πλέον πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα παρέδιδε στην κεντροδεξιά συμμαχία την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Πάντα έλεγα ότι η νίκη στις εκλογές θα σήμαινε να έχω μία ψήφο περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο και μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα δεχόμουν να γίνω πρωθυπουργός».

79 έδρες για το AD

Με όλες τις ψήφους καταμετρημένες, εκτός από τις τέσσερις εξωτερικές έδρες, η Δημοκρατική Συμμαχία του είχε 79 έδρες, δύο περισσότερες από τους σοσιαλιστές αντιπάλους του.

Όπως τόνισε ο Μοντενέγκρο, οι ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ότι θέλουν μια νέα κυβέρνηση, μια αλλαγή πολιτικών και μεγαλύτερη προτεραιότητα στον διάλογο μεταξύ των πολιτικών ηγετών.

Ο πρώην ηγέτης της κεντροδεξιάς Λουίς Μάρκες Μέντες είπε ότι δεν είχε υπάρξει ποτέ ξανά εκλογική βραδιά όπως αυτή: «Νομίζω ότι θα έχουμε νέες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους», εκτίμησε.

Στο 66% η συμμετοχή

Η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη εδώ και χρόνια, στο 66%, παρόλο που οι τελευταίες εκλογές ήταν μόλις πριν από δύο χρόνια.

Τα exit polls έδιναν πιο άνετη νίκη στην κεντροδεξιά. Αυτό που έγινε σύντομα εμφανές ήταν ότι το ακροδεξιό κόμμα Chega (Αρκετά) είχε εδραιώσει την προσπάθειά του να είναι η τρίτη δύναμη στην πορτογαλική πολιτική σκηνή.

Το κόμμα του Αντρέ Βεντούρα εξασφάλισε το 18% των ψήφων, μετά από μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Το AD δεν θέλει συνεργασία με την ακροδεξιά

Ο Λουίς Μοντενέγκρο έχει ήδη καταδικάσει τον κ. Βεντούρα, πρώην συνάδελφο του κόμματος, ως ξενοφοβικό και ρατσιστή και στη νικητήρια ομιλία του κατέστησε σαφές ότι δεν θα έκανε καμία συμφωνία μαζί του.

Ο ηγέτης της Chega είπε πάντως ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να βοηθήσει στην οικοδόμηση της επόμενης κυβέρνησης.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από BBC