Το Ισλαμικό Κράτος είναι τρομοκρατία. Και η τρομοκρατία είναι ο κοινός εχθρός. Το μήνυμα αυτό εστάλη από διάφορες πλευρές στον απόηχο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall της Μόσχας, που αφήνει πίσω της τουλάχιστον 133 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

Οι σοκαριστικές εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα και η κυκλοφορία ενός βίντεο από το ίδιο το ISIS – το οποίο το BBC Verify πιστοποίησε ως αυθεντικό – δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Ο εφιάλτης έχει επιστρέψει και είναι ένας εφιάλτης που μας αφορά όλους.

Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας, προειδοποιούν ότι το ISIS μπορεί να έχασε τον έλεγχο των εδαφών που κάποτε ήλεγχε, να έχει χάσει ορισμένες από τις ηγετικές μορφές του, να υποφέρει από «αταξία», αλλά πετυχαίνει να στρατολογεί νέους «μαχητές» ανά τον κόσμο και να αναπτύσσει μία νέα στρατηγική: Λιγότερες, αλλά πιο «εντυπωσιακές», δηλαδή πιο αιματηρές επιθέσεις. Στο στόχαστρό του μπαίνουν πλέον χώροι, όπου συγκεντρώνονται μεγάλη πλήθη.

Μπορεί προς το παρόν το Κρεμλίνο και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, να αποφεύγουν να κατονομάσουν το ISIS και την ισλαμική τρομοκρατία, αναφερόμενοι απλώς σε «βάρβαρη πράξη τρομοκρατίας», αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία μπαίνει στο στόχαστρο ισλαμιστών εξτρεμιστών. Το Ισλαμικό Κράτος έχει μία εμμονή με τη χώρα, εξαιτίας και της εμπλοκής της στον εμφύλιο της Συρίας, όπου ο Πούτιν στήριξε τον Μπασάρ αλ Άσαντ απέναντι όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και τους εξτρεμιστές του ISIS.

Η προ διμήνου επίθεση στο Ιράν με 91 νεκρούς

Ωστόσο στον πόλεμο της Δύσης με αυταρχικά καθεστώτα και αντίπαλες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως σχολιάζει και η Wall Street Journal, το ISIS δεν παίρνει θέση. Είναι ξεκάθαρα εναντίον όλων.

«Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων ζει και βασιλεύει, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για το Ισλαμικό Κράτος» τονίζει στη WSJ ο Κόλιν Κλαρκ, διευθυντής ερευνών του Soufan Group, συμβουλευτικής  εταιρείας που εστιάζει σε τρομοκρατικές απειλές.

«Αν και βλέπουμε μεγάλους διαχωρισμούς ανάμεσα στο Πεκίνο, τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, το ISIS τους βλέπει ως ενιαίο στόχο. Πρόκειται για μία διεθνική απειλή» εξηγεί ο Κλαρκ.

Άπαντες θεωρούνται εχθροί του Ισλάμ. Ακόμη και οι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι ή Μουσουλμάνοι άλλων δογμάτων. Έτσι πριν από δύο μήνες το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη  για την πιο φονική βομβιστική επίθεση στο Ιράν, εδώ και δύο δεκαετίες. Απολογισμός: 91 νεκροί. Ακόμη και στην Κίνα έχει εξαπολύσει επίθεση το ISIS σε επίπεδο ρητορικής.

Οι επιθέσεις στη Δύση

Τα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους στη Δύση κορυφώθηκαν το 2017, με τους τρομοκράτες του να αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις με μαχαίρι και μαζικούς πυροβολισμούς στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία.

Τον τελευταίο χρόνο έχει σημάνει πάλι συναγερμός στην Ευρώπη, ύστερα από μία περίοδο κατά την οποία πιστεύαμε ότι ο εφιάλτης της τρομοκρατίας έχει απομακρυνθεί.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει μία σειρά σχεδιαζόμενων επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ για την οργάνωση και την επιδιωκόμενη εκτέλεσή του το ISIS είχε επιστρατεύσει μετανάστες από την Κεντρική Ασία, που ζουν στην Ευρώπη.

Τι αποκαλύπτει το χτύπημα στη Μόσχα

H σφαγή στη Μόσχα αποκαλύπτει την ικανότητα του ISIS να αναδομήσει εαυτόν ως μία οργάνωση που κινητοποιεί υποστηρικτές και τους λεγόμενους μαχητές παγοκσμίως και δημιουργεί με τον τρόπο αυτό ένα διεθνές δίκτυο άκρως απειλητικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ISIS βάζει στο στόχαστρο τη Ρωσία. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος το 2015, κατά την οποία σκοτώθηκαν 224 επιβαίνοντες.

Το 2022 εξαπέλυσε στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ, σκοτώνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες και τέσσερις Αφγανούς.

Η κατοχή του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, η καταπίεση των Τσετσένων στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Πούτιν και ο ρόλος της Ρωσίας στη Συρία είναι οι λόγοι που επικαλείται το ISIS για τα χτυπήματα στη χώρα.

Μία τρομοκρατική οργάνωση με όραμα να ιδρύσει παγκόσμιο χαλιφάτο και να επιβάλλει παντού τη Σαρία, βέβαια, βλέπει ούτως ή άλλως τους πάντες ως εχθρούς, ως εμπόδιο στα σχέδιά της και αυτό πάνω από όλα είναι που την καθιστά τόσο επικίνδυνη.

Ναυτεμπορική