Ο Πίτερ Ναβάρο, πρώην βοηθός του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εκτίει από σήμερα την ποινή του σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Μαϊάμι, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που φυλακίζεται για περιφρόνηση του Κογκρέσου.

Ο Ναβάρο καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για την άρνησή του να συμμορφωθεί με κλήτευση από την Επίλεκτη Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

«Πρωτοφανής επίθεση στη διάκριση των εξουσιών»

Πριν αυτοπαραδοθεί στη φυλακή, ο Ναβάρο, χαρακτήρισε την υπόθεση εναντίον του «πρωτοφανή επίθεση στη συνταγματική διάκριση των εξουσιών». Υποστήριξε ότι δε οι νομικές τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του Τραμπ: «Είμαι εκνευρισμένος – αυτό νιώθω αυτή τη στιγμή», είπε.

«Ο Θεός να σας ευλογεί όλους, τα λέμε από την άλλη πλευρά», κατέληξε.

Γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε δίωξη

Η καταδίκη του ήταν ένα σπάνιο παράδειγμα ενός μέλους του στενού κύκλου του Τραμπ που λογοδοτούσε από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για την αντίστασή του στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η εκτέλεση της ποινής του Ναβάρο έρχεται καθώς ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει ποινικές συνέπειες για τα διάφορα εγκλήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε.

Όπως αναφέρει το CNN υπήρξαν κίνητρα και από τις δύο πλευρές για να διαπραγματευτούν για μια συμφωνία αντί να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη. Δεν βρέθηκε ωστόσο κοινός τόπος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε έτσι το ασυνήθιστο βήμα να ασκήσει δίωξη ενός πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου για περιφρόνηση της κλήτευσης του Κογκρέσου.

Τι λένε οι δικηγόροι του

«Η δίωξη ενός ανώτερου προεδρικού συμβούλου που υποστηρίζει ότι έχει εκτελεστικό προνόμιο έρχεται σε σύγκρουση με τη συνταγματική ανεξαρτησία που απαιτείται από το δόγμα της διάκρισης των εξουσιών», υποστήριξαν οι δικηγόροι του σε αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Ούτε μία φορά πριν από τη δίωξη του Δρ. Ναβάρο δεν έχει καταλήξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο συμπέρασμα ότι ένας ανώτερος προεδρικός σύμβουλος μπορεί να διωχθεί για περιφρόνηση του Κογκρέσου μετά από διεκδίκηση εκτελεστικού προνομίου», πρόσθεσαν. Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς απέρριψε το αίτημα του Ναβάρο τη Δευτέρα.

Ναυτεμπορική