Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα είναι ο ομιλητής στο καθιερωμένο φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης Πάφου.

Τα φετινά Ευαγόρεια ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου με σχολική ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, Δρ. Κατερίνα Παπαζαχαρία, θα μιλήσει για τον ήρωα ποιητή της ΕΟΚΑ. Την επόμενη μέρα, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιείται το φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η πρόεδρος του Ευαγόρα Πάφου, Άντρη Κανάρη, θα απευθύνει χαιρετισμό, θα παρουσιασθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα βραβευθούν οι μαθητές που διακρίθηκαν στον ποιητικό διαγωνισμό.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου τελείται το θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου προϊσταμένου του επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, ενώ θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ήρωα. Ομιλητής στο μνημόσυνο θα είναι ο διοικητής της Γ’ Ταξιαρχίας Πεζικού ταξίαρχος Ανδρέας Χαραλάμπους. 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την ημέρα απαγχονισμού του ήρωα, 13η Μαρτίου, με εκδήλωση στην αίθουσα της ΣΕΚ. Η εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου έχει ως θέμα «Ημέρα ήρωα μαθητή» και το θέμα θα αναπτύξει η φιλόλογος συγγραφέας Αγνή Χαραλάμπους.

Τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας, ώρα απαγχονισμού του ήρωα, συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές, συμμαθητές και εκτιμητές της θυσίας του Ευαγόρα θα καταθέσουν λουλούδια στον ανδριάντα του.

Φιλελεύθερος