REAL TIME |

Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρουμανία 19 Μαρτίου 2024

NEXTA: Τι σημαίνει η κατασκευή της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία (vid)

NEXTA: Τι σημαίνει η κατασκευή της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία (vid)

Ο έλεγχος του Ευξείνου Πόντο το ζητούμενο

Σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα αποκτήσει τον έλεγχο όχι μόνο της Βαλτικής Θάλασσας, αλλά και του Ευξείνου Πόντου.

Η κατασκευή της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ξεκίνησε στη Ρουμανία. 

Το έργο θα περιλαμβάνει διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, υπόστεγα για στρατιωτικά αεροσκάφη, σχολεία, νηπιαγωγεία, καταστήματα και νοσοκομείο. Η βάση θα μπορεί να φιλοξενήσει 10.000 στρατιωτικούς με τις οικογένειές τους.

Η Ρουμανία βρίσκεται σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας και η βάση αυτή θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας μόνιμης στρατιωτικής δομής σε κοντινή απόσταση από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, η αεροπορική βάση θα μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν κάθε τύπο σύγχρονου αεροσκάφους. Η βάση θα φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά. 

Σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, η συμμαχία θα μπορεί να πλήξει τις ρωσικές ακτές του Ευξείνου Πόντου και τον Καύκασο και θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στον Εύξεινο Πόντο. Η βάση θα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως κέντρο διοίκησης για τον έλεγχο των στρατευμάτων.

Νωρίτερα, η Ρουμανία έδωσε το πράσινο φως για την επιχειρησιακή ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της το 2024 σε περίπτωση σοβαρών απειλών για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ενέκρινε την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων σε αεροσκάφη F-16 στο έδαφος της χώρας, ενώ επέτρεψε επίσης τη διαμετακόμιση στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία από τη Φινλανδία.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube