Weather Icon
Aφρική , Κίνα 19 Μαρτίου 2024

Newsday: Κινεζική επιρροή και ήπια ισχύς στην Κένυα! Chinetowns σε όλη την Αφρική

Newsday: Κινεζική επιρροή και ήπια ισχύς στην Κένυα! Chinetowns σε όλη την Αφρική

Ανησυχητικές οι εκδηλώσεις της κινεζικής ισχύς υμπεριλαμβανομένων των Μέσων Ενημέρωσης, της διακυβέρνησης, ακόμη και της αρχαιολογίας – Ευρύτερη διεθνή τάση που εκτείνεται σε ηπείρους, όπου η Κίνα χορηγεί δημοσιογράφους να επισκεφθούν τη χώρα σε αντάλλαγμα για προνομιακή μεταχείριση σε περιεχόμενο ειδήσεων που στη συνέχεια διαδίδουν μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους. .

Μπορείτε να ακούσετε «ni hao» και «xie xie» παντού στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένα επιφανειακό σχόλιο που έγινε κατά παρέκκλιση, η παρατήρηση καταδεικνύει στην πραγματικότητα τη βαθιά επιτυχία και διείσδυση της κινεζικής επιρροής στην Κένυα ευρύτερα, φτάνοντας ακόμη και στα επίπεδα των απλών Κενυατών πολιτών, όπως οι οδηγοί ταξί. Αυτή η επιρροή λαμβάνει πολλές μορφές, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι τα επενδυτικά έργα υποδομής. Ωστόσο, άλλες εκδηλώσεις της κινεζικής ήπιας δύναμης είναι εξίσου ανησυχητικές, συμπεριλαμβανομένων των Μέσων Ενημέρωσης, της διακυβέρνησης, ακόμη και της αρχαιολογίας.

Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για Μέσα Ενημέρωσης στην Κένυα, η Κίνα είναι πάντα παρούσα. Υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ της Kenya Broadcasting Corporation (KBC) και της κινεζικής κυβέρνησης, όπου ανώτεροι ρεπόρτερ του KBC ταξιδεύουν στην Κίνα για να αναφέρουν στη συνέχεια ευνοϊκά για την Κίνα.

Αυτή η τακτική θυμίζει τις μεθόδους του Πεκίνου στη μικρή ασιατική χώρα του Νεπάλ και υποδηλώνει μια ευρύτερη διεθνή τάση που εκτείνεται σε ηπείρους, όπου η Κίνα χορηγεί δημοσιογράφους να επισκεφθούν τη χώρα σε αντάλλαγμα για προνομιακή μεταχείριση σε περιεχόμενο ειδήσεων που στη συνέχεια διαδίδουν μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους. .

Δεκάδες χιλιάδες Κενυάτες πηγαίνουν σε τέτοια ταξίδια καθώς το ΚΚΚ προσφέρει υποτροφίες σε εκκολαπτόμενους δημοσιογράφους και ευκαιρίες για νέους να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες περιοδείες στην Κίνα, οι λεπτομέρειες και το περιεχόμενο των οποίων παραμένουν ασαφή. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η Κίνα είναι εξαιρετικά ασφαλής και επίσης φθηνότερη από τη Δύση, και εφόσον αποφεύγονται οι πολιτικές συζητήσεις, τότε η ζωή εκεί είναι μια χαρά.

Ο κόσμος πιστεύει ότι η πρόθεση του ΚΚΚ με τις δραστηριότητές του στην Κένυα είναι να αντιμετωπίσει την αρνητική άποψη για την Κίνα όπως επιβάλλεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα. Η Κίνα θέλει απλώς να το καταπολεμήσει και να μοιραστεί τη δική της πλευρά της ιστορίας.

Στόχος της Κίνας είναι απλώς να κατανοήσει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, όχι απαραίτητα να επηρεάσει. Καθώς οι περισσότεροι Κενυάτες δημοσιογράφοι είναι εκπαιδευμένοι στη Δύση, η Κίνα θέλει απλώς να λέει την παγκόσμια ιστορία με κινεζικό φακό.

Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο γραφείο Xinhua, του οποίου η εμφάνιση καλύπτεται από κρυφές λεπτομέρειες. Πρόσφατα, τα κινεζικά πολιτιστικά κέντρα που διαδίδουν τις κινεζικές αξίες έχουν γίνει ισχυρά χαρακτηριστικά των τοπικών πανεπιστημίων στην Κένυα, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Κομφούκιου του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι. Πολλοί Κενυάτες στη γραφειοκρατία μαθαίνουν Μανδαρινικά καθώς είναι μια δημοφιλής γλώσσα που μαθαίνει κανείς αυτή τη στιγμή για ανοδική πρόοδο.

Chinatowns έχουν εμφανιστεί σε όλη την Αφρική τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ένα συναρπαστικό ανέκδοτο ήταν ότι οι Κινέζοι έρχονται σε αγροτικά χωριά στην Κένυα με φορτηγά γεμάτα κουλοχέρηδες που στήνουν και μετά μαζεύουν το βράδυ. Αυτή η πρακτική είναι απαγορευμένη στην Κένυα, εκτός εάν σε ένα αδειοδοτημένο καζίνο, και έτσι η ιστορία καταδεικνύει το τεράστιο επίπεδο διείσδυσης που έχουν καταφέρει να επιτύχουν οι Κινέζοι στην Κένυα.

ΠΗΓΗ: Newsday.co.zw

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube