Weather Icon
Διάστημα , Ινδία 26 Μαρτίου 2024

Με επιτυχία εκτελέστηκε στην Ινδία αποστολή προσγείωσης οχήματος εκτόξευσης

Με επιτυχία εκτελέστηκε στην Ινδία αποστολή προσγείωσης οχήματος εκτόξευσης

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) σημείωσε ένα σημαντικό επίτευγμα με την επιτυχή εκτέλεση μιας αποστολής προσγείωσης για το Επαναχρησιμοποιήσιμο Όχημα Εκτόξευσης (RLV) με το όνομα “Pushpak” από το Aeronautical Test Range (ATR) στο Chalakere της Καρνατάκα την Παρασκευή.

Απογειώνοντας περίπου στις 7 π.μ. από τον διάδρομο του Chalakere, αυτή η αποστολή αντιπροσώπευε την τρίτη προσπάθεια προσγείωσης του RLV, μετά από προηγούμενες επιτυχημένες αποστολές το 2016 και τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Σε μια απόκλιση από τις συμβατικές μεθόδους, το όχημα εκτόξευσης ανυψώθηκε σε υψόμετρο περίπου 4,5 χιλιομέτρων από ελικόπτερο της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας πριν απελευθερωθεί αφού πληρούσε προκαθορισμένες παραμέτρους του κιβωτίου χαπιών.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποστολής, η ISRO τόνισε τον αναπόσπαστο ρόλο της στις συνεχείς προσπάθειες για την ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών για ένα πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα εκτόξευσης, με στόχο την οικονομική πρόσβαση στο διάστημα.

Το φτερωτό όχημα, Pushpak (RLV-TD), πραγματοποίησε μια αυτόνομη προσγείωση με ακρίβεια στον διάδρομο προσγείωσης αφού απελευθερώθηκε από μια εκτός ονομαστικής θέσης.

Ο πρόεδρος της ISRO S Somanath υπογράμμισε τη σημασία του οχήματος εκτόξευσης Pushpak, χαρακτηρίζοντάς το ως το τολμηρό βήμα της Ινδίας προς την ενίσχυση της οικονομικής προσιτότητας της πρόσβασης στο διάστημα.

Ο Somanath ανέπτυξε λεπτομερώς την επαναχρησιμοποίηση του ανώτερου σταδίου, που στεγάζει ακριβά ηλεκτρονικά, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να διευκολύνουν εργασίες όπως ο ανεφοδιασμός δορυφόρων σε τροχιά ή η ανακαίνιση δορυφόρων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των διαστημικών απορριμμάτων.

Το έργο Reusable Launch Vehicle – Technology Demonstrator (RLV-TD) αποτελεί μια από τις πιο απαιτητικές τεχνολογικά προσπάθειες της ISRO. Ο πρωταρχικός του στόχος είναι να αναπτύξει κρίσιμες τεχνολογίες για ένα πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα εκτόξευσης, με στόχο τη μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών.

Με διαμόρφωση που μοιάζει με αυτή ενός αεροσκάφους αλλά ενσωματώνει πολυπλοκότητες τόσο από όχημα εκτόξευσης όσο και από αεροπλάνο, το RLV-TD χρησιμεύει ως ιπτάμενη δοκιμαστική κλίνη για την αξιολόγηση διαφόρων τεχνολογιών, όπως υπερηχητική πτήση, αυτόνομη προσγείωση και ηλεκτροκίνητη πτήση κρουαζιέρας.

Η ISRO οραματίζεται την κλιμάκωση του RLV-TD για να χρησιμεύσει ως το πρώτο στάδιο του επαναχρησιμοποιήσιμου τροχιακού οχήματος εκτόξευσης δύο σταδίων της Ινδίας.

Τον Φεβρουάριο, ο Somanath ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Narendra Modi για την αποστολή RLV κατά την επίσκεψη του Modi στο Διαστημικό Κέντρο Vikram Sarabhai στο Trivandrum. Το έργο, που πήρε το όνομά του από το θρυλικό διαστημόπλοιο στη Ραμαγιάνα, εκτιμάται ότι είχε κόστος που υπερβαίνει το 1 δις.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube