Η πιο φονική επίθεση στη Ρωσία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής στο Crocus City Hall, όταν τουλάχιστον 4 (κατά ορισμένες μαρτυρίες 5) ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στο κτίριο, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως και έβαλαν φωτιά.

Τουλάχιστον 133 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Συνολικά 107 άτομα νοσηλεύονται, εκ των οποίων 60 παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση. Ένα παιδί είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ακόμη δύο σε πολύ σοβαρή. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ανέβει δραματικά, έχουν προειδοποιήσει οι αρχές. Και τούτο γιατί υπολογίζεται ότι περί τα 200 άτομα είχαν παγιδευτεί μέσα στο κτίριο, όταν κατέρρευσε η οροφή του. 

Πώς άρχισαν όλα

Ένα ροκ συγκρότημα είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο κατάμεστο Crocus City Hall, στα προάστια της Μόσχας, το βράδυ της Παρασκευής. Βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν τουλάχιστον 4 άνδρες να εισβάλλουν στον χώρο και να ανοίγουν πυρ κατά του κοινού.

Λίγο αργότερα το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες, ακούστηκαν εκρήξεις και εκατοντάδες αναζητούσαν πανικόβλητοι τρόπο διαφυγής.

Το ανθρωποκυνηγητό και τα πρώτα ευρήματα των αρχών

Οι ρωσικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό και προέβησαν στις πρώτες συλλήψεις ήδη από αργά το βράδυ της Παρασκευής. Το πρωί του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι κρατούνται 11 ύποπτοι για την οργάνωση και την εκτέλεση της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης. Οι 4 εξ αυτών είχαν ενεργό συμμετοχή.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στον τόπο του μακελειού εντοπίστηκε εύφλεκτο υλικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να βάλουν οι δράστες φωτιά στο κτίριο. Ολόκληρο το κτίριο, εσωτερικά και εξωτερικά, τυλίχθηκε στις φλόγες.

(REUTERS/Yulia Morozova)

Το αποτέλεσμα ήταν η οροφή του να καταρρεύσει και στο εσωτερικό να επέλθει πλήρη καταστροφή. Οι έρευνες των αρχών στον τόπο της τραγωδίας υπολογίζεται ότι θα κρατήσουν ημέρες.

Αυτόματα όπλα, καλάσνικοφ, σφαίρες βρέθηκαν επίσης κατά τις έρευνες των αρχών. 

Ποιοι ήταν οι δράστες

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι και οι 4 συλληφθέντες που είχαν ενεργό συμμετοχή στην επίθεση είναι ξένοι και όχι Ρώσοι υπήκοοι. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θεατής της συναυλίας, ενεργώντας με απαράμιλλο θάρρος, «εξουδετέρωσε» έναν από τους ενόπλους, που είχαν εισβάλει στο Crocus City Hall.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του – φέρεται να δείχνει την ανάκριση ενός εκ των υπόπτων. Ο ίδιος μιλάει με βαριά προφορά και δηλώνει ότι το έκανε για τα χρήματα. 

Το BBC μετέδωσε πληροφορίες που θέλουν τους συλληφθέντες να είναι από το Τατζικιστάν. Ρώσος βουλευτής δήλωσε επίσης ότι οι ένοπλοι διέφυγαν με ένα λευκό Renault, το οποίο και σταμάτησε η αστυνομία περίπου 340 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα. Μέσα στο αυτοκίνητο αυτό βρέθηκαν, όπως είπε, διαβατήρια Τατζικιστάν.

Ποιος ήταν τελικά πίσω από την επίθεση;

Σε σύντομη ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα σήμερα, Σάββατο, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία, η οποία ισχυρίζεται ότι δείχνει την ομάδα των 4 δραστών. Όλοι έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκα.

Υποτίθεται ότι την επίθεση οργάνωσε ειδικότερα το Islamic State – Khorasan (ISIS-K).  Το συγκεκριμένο παρακλάδι της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης έχει την έδρα του στο Αφγανιστάν και πιστεύεται ότι έχει στις τάξεις του ρωσόφωνους μαχητές από την κεντρική Ασία. Tο Khorasan είναι παλιός όρος που αναφερόταν σε μία περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Ιδρύθηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και έχει μακρά ιστορία επιθέσεων εντός και εκτός Αφγανιστάν. (Διαβάστε εδώ περισσότερα ως προς το γιατί το ISIS έχει εμμονή με τη Ρωσία).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του στο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό δεν έκανε καμία αναφορά στο ISIS. Έκανε λόγο για βάρβαρη πράξη τρομοκρατίας και διεμήνυσε πως οι δράστες και όσοι έδωσαν εντολή και είναι υπεύθυνοι για την επίθεση θα τιμωρηθούν. Αν και απέφυγε να δώσει το όποιο στοιχείο για την ταυτότητά τους, υποστήριξε ότι οι δράστες ήθελαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

Το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά την όποια εμπλοκή, ενώ και φιλο-ουκρανοί Ρώσοι μαχητές δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση.

Ναυτεμπορική