Σε διπλωματική κινητοποίηση βρίσκεται η Λευκωσία προκειμένου να προλάβει τυχόν παρενέργειες από ταξίδια που προτίθεται να πραγματοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Ερσίν Τατάρ. Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε σε ταξίδι στη Γερμανία εντός Μαρτίου αλλά και για επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν εντός του έτους. Η κυπριακή κυβέρνηση κινείται πάνω σε συγκεκριμένους άξονες για αντιμετώπιση των ενεργειών Τατάρ.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κινήσεις και τα διαβήματα της Λευκωσία είναι πιο αποτελεσματικά και συνήθως επιτυγχάνει να αποφεύγονται επίσημες επαφές με εκπροσώπους ή αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος. Σε χώρες όπου η Τουρκία ελέγχει τα πράγματα, όπως π.χ. το Αζερμπαϊτζάν, οι παρεμβάσεις της Λευκωσίας είναι δύσκολες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την πρόεδρου της εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας, Ούρσικα Κλάκοτσαρ Ζούπατσιτς, σημείωσε πως παρακολουθούνται οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί επίσκεψης Τατάρ στο Βερολίνο τον Μάρτιο για την προώθηση των θέσεων του ψευδοκράτους για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως υπάρχει πληροφόρηση ότι προγραμματίζονται διάφορες τέτοιου είδους επισκέψεις, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δούμε με ποιο τρόπο αυτές οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν, αν είναι στα πλαίσια επίσημης ή μη επίσκεψης και πώς παρουσιάζονται.

Συμπλήρωσε πως η ΚΔ τονίζει σε καθημερινή βάση την ανυπαρξία νομιμότητας στην άλλη πλευρά και ότι δεν υπάρχει εκπροσώπηση οποιασδήποτε οντότητας η οποία να έχει την οποιαδήποτε σχέση με κρατική υπόσταση, αξιοποιώντας όλο το διαθέσιμο δίκτυο για την προώθηση αυτού του μηνύματος. Είπε επίσης πως γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες κάποιες φορές είναι προληπτικής φύσεως, κάποιες κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίσκεψης ή εκ των υστέρων, ανάλογα με την περίπτωση, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι δεν υπάρχει παντού η ίδια δυνατότητα επηρεασμού. λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

Ο Ερσίν Τατάρ σε νέες δηλώσεις του (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) έκανε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει για να εξασφαλίσει προσκλήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό. Υπενθυμίζοντας ότι προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στην πόλη Σούσα, ο Τατάρ είπε ότι αυτή η σύνοδος θα διεξαχθεί τον Ιούλιο και ότι η πρόσκληση διαβιβάστηκε πρόσφατα στον ίδιο από τον Αλίγιεφ όταν του τηλεφώνησε να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Σημείωσε ότι σχετική δήλωση έκανε ο Αλίγιεφ και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία. 

Ανέφερε και τα εξής: «Εξ όσων γνωρίζω, η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Κιργισία θα γίνει τον Οκτώβριο, έστω και αν δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία. Πρέπει να προσκληθούμε και στη σύνοδο κορυφής στην Κιργισία τον Οκτώβριο. Διότι είμαστε μέλη στον ΟΤΚ με το καθεστώς του παρατηρητή. Επομένως, στο παρελθόν υπήρξαν κάποια προβλήματα, διότι υπήρξαν κάποια προβλήματα με μια έννοια με την υποκίνηση της νότιας Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους. Πιστεύω ότι στη διαδικασία στο εξής, με το ξεκαθάρισμα κάποιων πραγμάτων σε εκείνη τη συνάντηση στο Αζερμπαϊτζάν, όλα τα μέλη θα εναρμονιστούν με τις αποφάσεις που λαμβάνονται εντός της Τουρκικής Ένωσης, στον ΟΤΚ και επομένως προσδοκία μας είναι να εκπροσωπηθούμε και εμείς με τη σημαία μας στις συναντήσεις που γίνονται μαζί με τα πλήρη μέλη και τα μέλη παρατηρητές. Πιστεύω ότι θα γίνει με αυτό τον τρόπο».

Στις δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε ενοχλημένος για αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την ανάγκη εμπλοκής του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, στις συνομιλίες. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι είναι ο ίδιος συνομιλητής του Ν. Χριστοδουλίδη και όχι ο Ερντογάν. Για να προσθέσει στη συνέχεια πως «στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί» και «εγώ είμαι συνομιλητής του Χριστοδουλίδη, όχι ο Πρόεδρος της Τουρκίας».

Φιλελεύθερος