«ΤΙ είχες Γιάννη, ό,τι είχα πάντα», αναφέρει μια λαϊκή ρήση. Έφθασε στο νησί η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, για ένα δεύτερο κύκλο συναντήσεων για το Κυπριακό. Πρόκειται για τη δεύτερη περιοδεία στην περιοχή για επαφές από του διορισμού της και εντεύθεν. Η λαϊκή ρήση δεν αφορά την κ. Ολγκίν αλλά την κατοχική πλευρά και τον τρόπο που υποδέχεται την αξιωματούχο του Διεθνούς Οργανισμού. Με ποιες θέσεις, προθέσεις την έχει συναντήσει. Και τι έχει αναφέρει προς την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

Ο ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ της κατοχικής Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ έσπευσε ως καλός υπάλληλος της Άγκυρας να οριοθετήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι εντεταλμένος να συζητήσει. Δεν έχει εκπλήξει με τα όσα αναφέρει. Είναι τα ίδια και χειρότερα εκείνων, που διατυπώνει δημόσια.

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης ανέφερε, σε δημόσια τοποθέτησή του ότι  «οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας και η παρουσία του τουρκικού στρατού είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», ενώ είπε ότι αυτά τα μηνύματα θα διαβίβαζε και στην κ. Ολγκίν κατά τη συνάντησή τους. Περαιτέρω ανέφερε για μια ακόμη φορά  ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται «στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς».

ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ, ο Ερσίν Τατάρ θέλει να τορπιλίσει αυτή τη νέα προσπάθεια, αλλά και κάθε άλλη πρωτοβουλία. Οι τοποθετήσεις του, οι αξιώσεις της κατοχικής πλευράς δεν μπορούν να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση σημείο εκκίνησης μιας νέας προσπάθειας διαπραγματεύσεων. Δεν μπορεί να είναι αφετηρία συζητήσεων σε μια διαδικασία συνομιλιών. Δεν μπορεί να περιληφθούν σε καμία ατζέντα διαπραγματεύσεων. Όταν αξιώνει αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας ούτε ο Τατάρ, ούτε και κανένας στην Άγκυρα δεν πιστεύει ότι υπάρχει κυβέρνηση στη Λευκωσία, που θα τα αποδεχθεί ή να τα συζητήσει καν.

ΑΛΛΑ το θέμα δεν είναι να μην δέχεται η ελληνική κυπριακή πλευρά να συζητήσεις τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης. Το θέμα είναι να απορρίψει- ως οφείλει βέβαια- τις απαιτήσεις της Άγκυρας και η απεσταλμένη του Διεθνούς Οργανισμού.  Τα όσα ζητά η κατοχική πλευρά είναι εκτός των όρων εντολής της και επιχειρούν να ανατρέψουν διαχρονικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Γι αυτό και θα πρέπει η τουρκική πλευρά να βρει κλειστή την πόρτα και της κ. Ολγκίν.