Weather Icon

Κωνσταντίνος Πικραμένος: Πως άνοιξε το κουτί της Πανδώρας

Κωνσταντίνος Πικραμένος: Πως άνοιξε το κουτί της Πανδώρας

«Το τελευταίο Χαλιφάτο»είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Κώστα Πικραμένου ,που είναι διευθυντής Ερευνών της CP Consulting, εταιρείας εκπόνησης στρατηγικών μελετών, εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου συνομιλούμε με τον κ.Πικραμένο για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας. Εκρηκτικοί μηχανισμοί απειλούν άμεσα ζωές πολιτών και καταστρέφουν τις περιουσίες τους σε γειτονιές της Αθήνας και η ανασφάλεια μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Το «από τύχη ζούμε» δεν είναι σχήμα λόγου. Ο κ.Πικραμένος μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στις διωκτικές αρχές, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και στην ΕΥΠ, που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ανέκδοτο.

Ζει και εργάζεται χρόνια στη Γαλλία ,συνεπώς έχει άποψη από πρώτο χέρι για το τι συμβαίνει στην πολιτική της ζωή. Πόσο εννοεί ο πρόεδρος Μακρόν όσα λέει για ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία; Γιατί επανέρχεται στο θέμα προκαλώντας ανησυχία σε όλη την Ευρώπη;

Τέλος ο κ.Πικραμένος μιλά για τα ελληνοτουρκικά και την Τουρκία ,επισημαίνοντας τις πυρηνικές της φιλοδοξίες αλλά και την έλλειψη στρατηγικού δόγματος στην Ελλάδα.

Η «μασονική» Θεσσαλονίκη, το Κομιτάτο Ένωσης και Προόδου και η …«τζιχάντ» του Κεμάλ

Στις 3 Μαρτίου 1924, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα υπερψήφισε την κατάργηση του Χαλιφάτου καθ’ υπόδειξην του Μουσταφά Κεμάλ. Επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη ενέργεια στην Ιστορία του Ισλάμ οι διαστάσεις της οποίας ξεπερνούσαν τα στενά σύνορα της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας. O πρώτος Χαλίφης (που σημαίνει διάδοχος του Προφήτη στα αραβικά) ήταν ο Αμπού Μπακρ (632-634 μ.Χ.). Ένας θεσμός 1292 ετών έπαψε να υφίσταται με ένα ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου…

Πως φτάσαμε σε αυτό το —ιστορικής αξίας— γεγονός πριν από ακριβώς 100 χρόνια το οποίο άφησε το Ισλάμ χωρίς θρησκευτικό ηγέτη; Τι συνέβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (1856) μέχρι και την 3η Μαρτίου 1924; Πόσο ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ γνήσιο προϊόν της εποχής του και φορέας νεωτερικών ιδεών; Ποιος ο ρόλος των μασονικών Στοών στα αστικά κέντρα (Κων/πολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Τι πρέσβευε το Κομιτάτο Ένωσης και Προόδου; Πως εργαλειοποίησε ο Κεμάλ το Ισλάμ κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Αγώνα της Ανεξαρτησίας (1919-1923); Ποιες οι αντιδράσεις της Ούμμα (κοινότητα των πιστών) μετά την κατάργηση του Χαλιφάτου; Ποιες οργανώσεις και δίκτυα κάλυψαν το κενό που άφησε η ανυπαρξία Χαλίφη; Κατά πόσο η ισλαμιστική τρομοκρατία τροφοδοτείται ακόμη και σήμερα από την απόφαση της 3ης Μαρτίου 1924;

Το παρόν πόνημα επιδιώκει με τρόπο απλό να εισάγει τον αναγνώστη σε ένα ιστορικό πλαίσιο φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της πρόσφατης ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επηρέασε και την Ελλάδα της Μεγάλης Ιδέας. Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και δεν αφορά μόνο το μουσουλμανικό κόσμο πόσο μάλλον την ίδια την Τουρκία. Πτυχές της απόφασης της 3ης Μαρτίου 1924 επηρεάζουν ακόμη και σήμερα έμμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η απόφαση Ερντογάν για επιστροφή της Αγιάς Σοφιάς στο προηγούμενο καθεστώς αυτής (δηλαδή τζαμί), σχετίζεται με το «τραύμα» που βίωσαν οι μουσουλμάνοι από τις «εκσυγχρονιστικές» ενέργειες του Μ. Κεμάλ…

Η κατανόηση της δυναμικής των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και των εξελίξεων στο μουσουλμανικό κόσμο προϋποθέτει γνώση του ιστορικού πλαισίου όπως αυτό διαμορφώθηκε τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα. Παραφράζοντας τον ισπανο-αμερικανό φιλόσοφο George Santyana θα λέγαμε ότι «οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ:

https://infognomon.gr/shop/logotechnia/politiki/to-telos-tou-xalifatou/

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube