Το  μήνυμα εστάλη σε διάφορες ομάδες στο WhatssApp: Συνάντηση με την Ντανιέλα Βάις, εκπρόσωπο του σιωνιστικού κινήματος υπέρ των εποικισμών. Θέμα συζήτησης; «Η επανεγκατάσταση των Ισραηλινών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου». 

Οι καλεσμένοι της δεν χρειάστηκαν πολλά για να πειστούν. Ήταν όλοι υπέρμαχοι της ιδέας της εξάπλωσης των εποικισμών όχι μόνο στη Δυτική Όχθη, αλλά και στη Γάζα. Ορισμένοι είχαν μνήμες άλλωστε τους 21 ισραηλινούς εποικισμούς που είχαν δημιουργηθεί στον θύλακα πριν από το 2005, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας

Επανεγκατάσταση και… αρπαγή γης

Η 78χρονη είναι πεπεισμένη ότι θα δει τους Ισραηλινούς να επιστρέφουν στον θύλακα. Και μάλιστα θέλει να δει την περιοχή χωρίς Παλαιστινίους, όπως αναφέρει το CNN σε εκτενές ρεπορτάζ. Αυτό που προτείνει, όπως εξηγεί το αμερικανικό δίκτυο, είναι μία αρπαγή της γης από τους Παλαιστινίους, η οποία θα ήταν παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο, πρακτικά εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτούσε παγκόσμια κατακραυγή κατά του Ισραήλ.

Η Βάις, που συχνά αναφέρεται και ως «γιαγιά» του κινήματος των εποικισμών, υποστηρίζει ότι 500 οικογένειες έχουν ήδη υπογράψει υπέρ της επανεγκατάστασης στον θύλακα, μέσω της οργάνωσής της, που φέρει το όνομα Nachala (δηλαδή κληρονομιά).

Ένα από τα μέλη της Nachala είπε μάλιστα στα άτομα, που είχαν συγκεντρωθεί, ότι εκπρόσωπος της οργάνωσης θα σταλεί στη Φλόριντα προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τον σκοπό. Η Nachala ήδη λαμβάνει χρηματοδότηση από διάφορες ομάδες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Americans for a Safe Israel, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ολοένα και πιο επικριτική έναντι των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, αλλά και κάθετα αντίθετη στην πολιτική της επέκτασης των εποικισμών ακόμη και στη Δυτική Όχθη.

Η «χαρισματική γιαγιά», που προτείνει… εθνοκάθαρση

Η Βάις έχει το προφίλ μίας χαρισματικής γιαγιάς. Μοιάζει ήρεμη, ευγενική και με καθαρό βλέμμα. Αλλά στον πυρήνα τους οι απόψεις της είναι εξτρεμιστικές και φυσικά σε αυτές δεν χωράει καθόλου η ιδέα της λύσης των δύο κρατών, αναφέρει το CNN. Μιλώντας η ίδια στο δίκτυο δεν έκρυψε το όραμά της. «Κανένας Άραβας. Μιλάω για περισσότερους από δύο εκατομμύρια Άραβες. Δεν θα μείνουν εδώ. Μόνο εμείς οι Εβραίοι θα είμαστε στη Γάζα», λέει χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου του CNN ότι αυτό που περιγράφει παραπέμπει σε εθνοκάθαρση, απάντησε: «Οι Άραβες θέλουν να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ, οπότε μπορείτε να τους πείτε τέρατα. Μπορείτε να πείτε ότι αυτοί κάνουν εθνοκάθαρση των Εβραίων. Δεν το κάνουμε εμείς σε αυτούς. Εκείνοι το κάνουν σε εμάς». 

Ολοένα και πιο δημοφιλείς οι θέσεις της

Υποστήριξε ακόμη ότι η επιστροφή στη Γάζα έγινε για εκείνη προτεραιότητα μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, που προκάλεσε τον πόλεμο. Και οι απόψεις της, παρατηρεί το CNN, που παραδοσιακά θεωρούνταν ακραίες στο Ισραήλ, έχουν έκτοτε γίνει πιο δημοφιλείς.

Δημοσκόπηση του The Jewish People Policy Institute έδειξε τον Ιανουάριο ότι το 26% των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ της ανοικοδόμησης των εποικισμών Gush Katif, όταν ο πόλεμος τελειώσει.

Μάλιστα μεταξύ των υποστηρικτών της κυβέρνησης Νετανιάχου το ποσοστό εκτινάσσεται στο 51%.