Weather Icon
ΗΠΑ 25 Μαρτίου 2024

Ισραήλ-Χαμάς: Αχτίδα ελπίδας για κατάπαυση του πυρός ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ισραήλ-Χαμάς: Αχτίδα ελπίδας για κατάπαυση του πυρός ανταλλαγή αιχμαλώτων

Φωτ.: Reuters

Το Ισραήλ φέρεται να έχει συμφωνήσει με μια πρόταση των ΗΠΑ, αλλά αναμένεται και η απάντηση της Χαμάς

Το Ισραήλ φέρεται να έχει συμφωνήσει με μια πρόταση των ΗΠΑ για ανταλλαγή αιχμαλώτων-ομήρων που θα απελευθερώσει περίπου 700 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων 100 που εκτίουν ισόβια κάθειρξη για δολοφονίες Ισραηλινών υπηκόων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με το CNN.

Πρόκειται για τους καρπούς του πρόσφατου γύρου συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ.

Το κρατικό Channel 11 του Ισραήλ (Kan News) την Κυριακή ανέφερε επίσης τη συμφωνία του Ισραήλ με την πρόταση ανταλλαγής αιχμαλώτων-ομήρων των ΗΠΑ. Το Kan News επικαλέστηκε ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, που είπε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να κάνει «σημαντικούς συμβιβασμούς για να επιστρέψει τους απαχθέντες στα σπίτια τους».

Νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, ο αναλυτής του CNN, επικαλούμενος έναν ανώνυμο Ισραηλινό αξιωματούχο, έγραψε στο Twitter ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε μια «πρόταση-γέφυρα» των ΗΠΑ σχετικά με τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν για κάθε όμηρο που κρατά η Χαμάς.

Μια διπλωματική πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα επιβεβαίωσε στο CNN την ακρίβεια των πληροφοριών το Σάββατο, αλλά είπε ότι παραμένουν εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου βοήθειας και της «επανατοποθέτησης του ισραηλινού στρατού» στη Γάζα.

Το Τελ Αβίβ συμφώνησε με την πρόταση που υπέβαλε ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο οποίος βρισκόταν στη Ντόχα, όπου η Χαμάς και το Ισραήλ διεξάγουν συνομιλίες μέσω διαμεσολαβητών.

Η Χαμάς
Η απάντηση της Χαμάς μπορεί να αργήσει μία έως τρεις ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιον αναλυτή, ο οποίος είπε ότι μίλησε με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Αυτές οι λεπτομέρειες πρέπει να περάσουν από τους εκπροσώπους της Χαμάς στη Ντόχα, οι οποίοι διαπραγματεύονται, στο άτομο που πραγματικά κάνει το κουμάντο, και αυτός είναι ο ηγέτης της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ. Αυτός οποίος βρίσκεται στη Γάζα, σε ένα καταφύγιο περίπου 30 μέτρα κάτω από το έδαφος» επεσήμανε ο αναλυτής.

Ο ίδιος είπε ότι η προτεινόμενη ανταλλαγή «θα περιλαμβάνει σίγουρα μερικούς» Αμερικανούς ομήρους, επειδή θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ανδρών άνω των 50 ετών.

Η τελευταία πρόταση της Χαμάς αυτόν τον μήνα απαιτούσε την απελευθέρωση περίπου 700 με 1.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων. Το Ισραήλ τότε περιέγραψε τις απαιτήσεις ως «γελοίες» και «παράλογες». Ωστόσο η διεθνής (και κυρίως αμερικανική) πίεση έχει αυξηθεί σημαντικά στο Τελ Αβίβ με προοπτική έναν συμβιβασμό με παράλληλη αποφυγή μιας χερσαίας εισβολής στη Ράφα και με είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο.

Μια συμφωνία, αν συμβεί, αναμένεται να έχει πολλαπλές φάσεις. Στο πρώτο στάδιο, η Χαμάς πρότεινε την απελευθέρωση των ομήρων που είναι γυναίκες – συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών στρατιωτών – ηλικιωμένων, ασθενών και τραυματιών. Αυτός ο αριθμός πιστεύεται ότι είναι περίπου 40 από τους περίπου 100 ομήρους που παραμένουν ζωντανοί.

Πηγή: CNN, Kan News

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube