REAL TIME |

Weather Icon

Η Ουκρανία ζητά μακροπρόθεσμο σχέδιο για τις εξαγωγές τροφίμων στην ΕΕ

Η Ουκρανία ζητά μακροπρόθεσμο σχέδιο για τις εξαγωγές τροφίμων στην ΕΕ

Οι Ουκρανοί εξαγωγείς τροφίμων έχουν αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες ένα κύμα διαμαρτυριών από αγρότες της ΕΕ

Την ανάγκη θέσπισης μακροχρόνιων μέτρων στήριξης των Ουκρανών παραγωγών τροφίμων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η πολιτική της βραχυπρόθεσμης (χρόνο με το χρόνο) παράτασης της πρόσβασης των ουκρανικών προϊοντων στις αγορές της Ε.Ε. αφήνουν τους παραγωγούς “στο έλεος πολιτικών πιέσεων”.

Η Ουκρανία θέλει να καταργήσει τους δασμούς και τις ποσοστώσεις στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, ζητώντας επικαιροποίηση της εμπορικής συμφωνίας, ή έστω να παρατείνει την τρέχουσα αναστολή για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι Ουκρανοί εξαγωγείς τροφίμων έχουν αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες ένα κύμα διαμαρτυριών από αγρότες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και μπλόκων στα σύνορα, με τις κατηγορίες να σχετίζονται με τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την άρση των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα -που είχαν αρχικά ανασταλεί το 2022- για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2025.

Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ υποστήριξε την πρόταση, αλλά η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Μια κοινοβουλευτική επιτροπή πρόκειται να ψηφίσει επί της πρότασης την Πέμπτη, αλλά με μια σιερά πιθανών τροποποιήσεων.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα δεν βλάπτουν τις αγορές της Ε.Ε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube