Η νέα εκπρόσωπος (προσωπική ή ειδική δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα) του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, σε επανειλημμένες δηλώσεις της από την ημέρα της άφιξής της στην Κύπρο, τόνισε τη σημασία που αποδίδει στην ούτω καλούμενη στη σύγχρονη πολιτική ορολογία «κοινωνία των πολιτών».

Πρόσθεσε επίσης ότι πρόθεσή της είναι να συναντήσει οργανωμένα σύνολα και από τις δύο πλευρές για να διερευνήσει το λαϊκό αίσθημα σε σχέση με τις διάφορες παραμέτρους που συναποτελούν το Κυπριακό πρόβλημα.

Κατά την πρώτη περίοδο της παραμονής της στο νησί μας παρακολουθήσαμε από τις οθόνες των τηλεοράσεών μας οργανωμένα σύνολα Τ/κ (ίσως και Τούρκων υπηκόων και εποίκων – ουδείς γνωρίζει) να υποδέχονται την κ. Κουεγιάρ στην κατεχόμενη Λευκωσία, να της παραθέτουν γεύμα και να της προσφέρουν συμβολικά ένα «μυστρί» – οικοδομικό εργαλείο – για να κτίσει μ’ αυτό το κυπριακό οικοδόμημα. Ουδείς γνωρίζει ποιες απόψεις και ποια συναισθήματα διοχέτευσαν στο μυαλό και την ψυχή της κ. Κουεγιάρ και ποιες προϋποθέσεις της έθεσαν ως τις κόκκινες γραμμές τους για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Πιθανολογώ ότι τα επιχειρήματα που της προέταξαν είναι η επιθυμία τους για λύση του Κυπριακού όπως εκδηλώθηκε στο παράλληλο δημοψήφισμά τους το 2004, η απαίτησή τους για άρση της «διεθνούς απομόνωσής τους» όπως την αποκαλούν, ο συνεταιρισμός και η διαχείριση της εξουσίας επί ίσης βάσεως με τη φόρμουλα της Κυριαρχικής Ισότητας, η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση του Κυπριακού για να …νοιώθουν ασφάλεια, η διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας για μερικές δεκαετίες και άλλα παρόμοια.

Οι ακραίοι συνομιλητές της πιθανότατα να της εισηγήθηκαν τη λύση δύο κρατών για να «τιμωρήσουν» τους αδιάλλακτους Ε/κ που δεν επιθυμούν λύση και συμβίωση.

Σε αντίθεση με τις επαφές της κ. Κουεγιάρ στις κατεχόμενες περιοχές, δεν έγινε ευρέως γνωστό με ποια οργανωμένα σύνολα Ε/κ συναντήθηκε ή θα συναντηθεί στις ελεύθερες περιοχές και ποια ήταν/ θα είναι τα επιχειρήματα και οι επιθυμίες των συμπατριωτών μας Ε/κ.

Παρακολουθώ ανελλιπώς τα Μ.Μ.Ε. και διαβάζω όσον μου είναι περισσότερο δυνατόν τις απόψεις, τις πεποιθήσεις, τις κρίσεις και επικρίσεις που διοχετεύονται στο δημόσιο διάλογο από μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας και συναλλάττομαι καθημερινά με τους απλούς πολίτες.

Με καταθλίβει κυριολεκτικά η νοοτροπία που ολοένα και διευρύνεται και που θέλει να εμφανίζει τη δική μας πλευρά ως υπαίτια της μη λύσης του Κυπριακού, τόσο κατά το ιστορικό ορόσημο του δημοψηφίσματος το 2004 όσο και για το αδιέξοδο στο Γκρανς Μοντανά. Ατυχείς και καταστροφικές δηλώσεις από μερίδα των πολιτικών μας ηγεσιών ότι με το όχι στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004 διώξαμε την μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και ότι με την …αδιάλλακτη στάση μας οδηγήσαμε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις στο Γκρανς Μοντανά στο παρά πέντε της λύσης, είχαν καταλυτικές επιδράσεις στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Στο βωμό των προσπαθειών για αλληλοεξόντωση πολιτικών και κομματικών ηγεσιών και προσωπικοτήτων κάτω από το πάθος των ιδεολογικοπολιτικών και κομματικών μας πεποιθήσεων, διαστρεβλώσαμε με εκατοντάδες άρθρα και δεκάδες βιβλία την ιστορική αλήθεια και τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα από το 1955 μέχρι των ημερών μας και βάλαμε – ηθελημένα ή αθέλητα – πολύ νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας που βρήκε αναπάντεχο σύμμαχο στην εμπέδωση και την προβολή της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αυτοματαίωση και η αυτοενοχοποίηση του Κυπριακού Ελληνισμού υπήρξε σταδιακή, αδιάκοπη και αυξανόμενη.

Ο συμβιβασμός ολοένα και μεγαλύτερης μερίδας των Ε/κ συμπατριωτών μας με τα κατοχικά δεδομένα και η συμφιλίωση με τα προϊόντα της αριστοτεχνικής τουρκικής προπαγάνδας απετέλεσαν αναπάντεχο σύμμαχο των τουρκικών επιδιώξεων και μας οδήγησαν – λαό και ηγεσία – σε επικίνδυνους συμβιβασμούς και επώδυνες υποχωρήσεις.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα του συνεχούς κατήφορου που διανύει διαχρονικά με ιλιγγιώδη ταχύτητα συμπαρασύρθηκε κάθε έννοια αντίστασης στον κατακτητή και κάθε διάθεση για αποτροπή των κατοχικών δεδομένων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι παρά τις διαχρονικές μας υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ μας κάλεσε πρόσφατα να δώσουμε και άλλα… δώρα προς τους Τ/κ, ούτε και το ότι ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής υπέδειξε στην Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ να συζητήσει σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού μεταξύ Δ.Δ.Ο. και λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

Όσοι λοιπόν συμπατριώτες μας προγραμματίζουν ή θα επιδιώξουν – κάτω από τον μανδύα οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών – να συνομιλήσουν κατά το επόμενο διάστημα με την κ. Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ, ας σταθούν όρθιοι ενώπιον του Θεού και της μαρτυρικής μνήμης των ηρώων των αγώνων μας και ας μετρήσουν τη ψυχή, τη συνείδηση και τις σκέψεις τους με το μέτρο της Ιστορίας του μέλλοντος της Πατρίδας μας και των παιδιών μας.

Η Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών ας επωμισθούν όλοι και ο καθένας ξεχωριστά τις ιστορικές τους ευθύνες και τον καθοριστικό τους ρόλο στη διαμόρφωση των καταιγιστικών εξελίξεων που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα και αναμένεται να μας κατακλύσουν κατά το αμέσως επόμενο διάστημα που θα γραφτεί η νεότερη ιστορία στο Κυπριακό πρόβλημα.

Τα λάθη, οι ενέργειες και οι παραλείψεις μας δεν θα έχουν ανάσχεση ούτε και βελτίωση.

Άς αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων!

*Αντιπρόεδρος κεντρικού συμβουλίου Κυπριακού Κέντρου Μελετών