Weather Icon
AI , Τεχνολογία 19 Μαρτίου 2024

Η Google έπιασε τον υπάλληλο-κατάσκοπο της Κίνας

Η Google έπιασε τον υπάλληλο-κατάσκοπο της Κίνας

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο κατηγορεί τον μηχανικό της Google, Linwei Ding, γνωστό και ως Leon Ding, για φερόμενη κλοπή εμπορικών μυστικών γύρω από το software και hardware που χρησιμοποιείται για την AI της Google. Η πρώτη δίκη (αυτόφωρο) έγινε στις 5 Μαρτίου, και η σύλληψη την Τετάρτη το πρωί στο Newark της .

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Lisa Monaco ανέφερε ότι ο Ding “έκλεψε από την Google πάνω από 500 εμπιστευτικά αρχεία που περιείχαν εμπορικά μυστικά ς νοημοσύνης ενώ εργαζόταν κρυφά για εταιρείες με έδρα την Κίνα που αναζητούσαν ένα προβάδισμα στον αγώνα της ΑΙ τεχνολογίας”.

Μεγάλο μέρος των κλεμμένων δεδομένων φέρεται να αφορούσαν γύρω από τα chips της tensor processing unit (TPU) της Google. Τα chips TPU της Google τροφοδοτούν πολλούς από τους φόρτους εργασίας της AI σε συνδυασμό με τις GPU της Nvidia, και μπορούν να εκπαιδεύσουν και να τρέξουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Gemini.

Σχέδια του λογισμικού για τα chips v4 και v6 TPU, προδιαγραφές hardware και software για GPU που χρησιμοποιούνται στο κέντρο δεδομένων της Google και σχέδια για φόρτους εργασίας μηχανικής εκμάθησης της Google σε κέντρα δεδομένων είναι μεταξύ των φερόμενων κλεμμένων δεδομένων.

screenshot 2024 03 07 07 14 48

Εν μέσω μιας αυξανόμενης κούρσας εξοπλισμών για την τεχνολογία AI και τις προσπάθειες της ς των  να απαγορεύσει στην Κίνα την πρόσβαση σε chips που έχουν κατασκευαστεί στην χώρα, ορισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν στραφεί σε τοπικούς παραγωγούς chip για να τροφοδοτήσουν τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν.

Στα τέλη του περασμένου έτους, οι υπηρεσίες πληροφοριών της λεγόμενης συμμαχίας Five Eyes των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας προειδοποίησαν τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας για το ο,τι εταιρείες από την Κίνα στοχεύουν να κλέψουν πνευματική ιδιοκτησία για την τεχνητή νοημοσύνη, τον κβαντικό υπολογισμό και τη ρομποτική .

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λοιπόν κατηγορεί τον Ding ότι μετέφερε αυτά τα αρχεία σε έναν προσωπικό λογαριασμό του  από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023.

Αυτό το έκανε “αντιγράφοντας δεδομένα από τα αρχεία πηγής της Google στην  Apple Notes στον φορητό του MacBook” και στη συνέχεια τα μετέτρεπε από Apple Notes σε PDF για να αποφύγει τον εντοπισμό από τα “συστήματα πρόληψης απώλειας δεδομένων” της Google.

Η κυβέρνηση λέει ότι για λιγότερο από ένα μήνα αφού άρχισε να κλέβει αρχεία, μια κινεζική εταιρεία μηχανικής εκμάθησης με το όνομα Rongshu προσφέρθηκε να τον κάνει CTO, πέταξε στην Κίνα για πέντε μήνες για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την εταιρεία και στη συνέχεια ίδρυσε και ηγήθηκε μιας startup μηχανικής μάθησης με το όνομα Zhisuan, ενώ εργαζόταν ακόμα για την Google.

Παραιτήθηκε από την Google τον Δεκέμβριο του 2023 και σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε ένα εισιτήριο μιας διαδρομής για το Πεκίνο, όταν η εταιρεία άρχισε να τον ρωτά για τις μεταφορτώσεις του.

Το DOJ ισχυρίζεται επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2023, φέρεται να προσποιήθηκε ότι ήταν παρών στο γραφείο της Google στις ΗΠΑ, βάζοντας ένα άλλο υπάλληλο να σκανάρει το σήμα του στην πόρτα ενώ βρισκόταν στην Κίνα. Ο Ding αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες κλοπής εμπορικών μυστικών, ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνια και πρόστιμο 250.000 δολαρίων για κάθε κατηγορία, εάν καταδικαστεί.

ΠΗΓΗ: iguru.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube