Weather Icon
ΗΠΑ 25 Μαρτίου 2024

Η αποχή από την ψηφοφορία στο Σ.Α. έφερε την ακύρωση της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Ισραήλ στις ΗΠΑ

Η αποχή από την ψηφοφορία στο Σ.Α. έφερε την ακύρωση της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Ισραήλ στις ΗΠΑ

Φωτ.: AP

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που κατέστη δυνατή λόγω της αποχής των ΗΠΑ

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα άμεσης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καθώς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό κατέστη δυνατό μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του, δήλωσε ότι η μη άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο ψήφισμα αποτελεί «σαφή υποχώρηση» από την προηγούμενη θέση του και «θα βλάψει τις πολεμικές προσπάθειες κατά της Χαμάς στη Γάζα, καθώς και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων». «Υπό το πρίσμα της αλλαγής της αμερικανικής θέσης, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποφάσισε ότι η αντιπροσωπεία δεν θα πάει», ανέφερε το γραφείο του.
Η υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δήλωσε «απογοήτευση» σχετικά με την ακύρωση της επίσκεψης.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον επί μήνες αρνείτο να αποδεχθεί τον όρο «κατάπαυση του πυρός» στο Συμβούλιο Ασφαλείας και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να θωρακίσει το Ισραήλ.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης για εκεχειρία στον πόλεμο που έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία τη Δευτέρα και έτσι πέρασε το ψήφισμα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube