REAL TIME |

Γιατί η συμφωνία με τις χώρες του Κόλπου είναι στρατηγικής σημασίας για την Ινδία;

Γιατί η συμφωνία με τις χώρες του Κόλπου είναι στρατηγικής σημασίας για την Ινδία;

Η Συμφωνία Συνεργασίας Κόλπου θεωρείται σημαντικότερη απ’ ότι οι συμφωνίες SAFTA και ASEAN

Η Ινδία έχει υπογράψει Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με δύο περιφερειακούς ομίλους, ένα με χώρες του SAARC, γνωστό ως Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Νότιας Ασίας (SAFTA) και ένα άλλο με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, γνωστό ως Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ – GCC) περιλαμβάνει έξι κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ, του Κουβέιτ, του Ομάν και του Μπαχρέιν. Αυτή η περιοχή είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ινδίας, με το συνολικό εμπόριο εμπορευμάτων να υπερβαίνει τα 184 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το έτος 2022 σε σύγκριση με 132 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ με την ASEAN και 37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ με τη SAFTA.

Η ανάλυση του τρέχοντος εμπορικού προτύπου μεταξύ της Ινδίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής αποκαλύπτει ότι η υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) θα είναι γόνιμη σε σύγκριση με τις υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Νότιας Ασίας (SAFTA) και της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του εμπορίου της Ινδίας με το ΣΣΚ οφείλεται στην ελλιπή διαθεσιμότητα εμπορικών στοιχείων, ορισμένες χώρες περιλαμβάνουν επανεισαγωγές στα στατιστικά στοιχεία εισαγωγών τους και επανεξαγωγές στα στατιστικά στοιχεία εξαγωγών τους και οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν καταγράφονται πάντα σωστά.

Όσον αφορά τις διμερείς εξαγωγές, η Ινδία εξάγει 51 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο GCC από τις συνολικές παγκόσμιες εξαγωγές της Ινδίας (452 ​​δισεκατομμύρια USD), αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 11% στις συνολικές εξαγωγές της Ινδίας.

Ενώ, το GCC εξάγει 105 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην Ινδία από τις συνολικές εξαγωγές του GCC στον κόσμο (1106 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που αντιπροσωπεύουν μερίδιο 9% στις εξαγωγές του GCC World. Όσον αφορά τις εισαγωγές, το μερίδιο της Ινδίας στις εισαγωγές GCC από τον κόσμο είναι 7%, και το μερίδιο του GCC στις εισαγωγές της Ινδίας από τον κόσμο είναι 19%.

Οι συνολικές εισαγωγές της Ινδίας από το ΣΣΚ ανέρχονται σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές εισαγωγές της Ινδίας 732 δισεκατομμύρια δολάρια από τον κόσμο. Αντίθετα, οι συνολικές εισαγωγές GCC από την Ινδία ανέρχονται σε 47 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές εισαγωγές του GCC από τον κόσμο των 692 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ινδία και οι χώρες που αποτελούν την Ένωση Περιφερειακής Συνεργασίας της Νότιας Ασίας (SAARC) περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν και Σρι Λάνκα.

Η Συμφωνία για τον Προτιμησιακό Διακανονισμό Συναλλαγών SAARC (SAPTA) που υπογράφηκε στη Ντάκα στις 11 Απριλίου 1993 και η Προτιμησιακή Συμφωνία Συναλλαγών (PTA) αναβαθμίστηκε σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA) γνωστή ως Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Νότιας Ασίας (SAFTA) το 2006.

Ο Σύνδεσμος Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ή ASEAN, ιδρύθηκε το 1967 στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, με την υπογραφή της Διακήρυξης ASEAN (Διακήρυξη της Μπανγκόκ) από τους ιδρυτές του ASEAN: Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη.

Ο Σύνδεσμος Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) περιλαμβάνει την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Λάο PDR, τη Μιανμάρ και το Βιετνάμ.

Η Ινδία έγινε εταίρος διαλόγου ASEAN το 1996 και εταίρος σε επίπεδο συνόδου κορυφής το 2002. Στη 2η Σύνοδο Κορυφής ASEAN-Ινδίας το 2003, οι ηγέτες υπέγραψαν τη συμφωνία πλαίσιο ASEAN-Ινδίας για Συνολική Οικονομική Συνεργασία. Η συμφωνία ASEAN-Ινδίας για το εμπόριο αγαθών (AITIGA) τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2010.

Η ΣΕΣ με τη SAFTA είναι 18 ετών και η ΣΕΣ με την ASEAN είναι 14 ετών. Γίνονται συζητήσεις για τη διαπραγμάτευση μιας ΣΕΣ με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

Η δυναμική του εμπορίου μεταξύ Ινδίας και SAFTA για το έτος 2022 δείχνει ότι η Ινδία συνεισφέρει 2% (34 δισεκατομμύρια USD) στο συνολικό εμπόριο εμπορευμάτων (1502 δισεκατομμύρια USD) της SAFTA με τον κόσμο, ενώ η SAFTA συνεισφέρει 3% (37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στο σύνολο της Ινδίας Εμπόριο εμπορευμάτων (1185 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) με την World.

Όσον αφορά τις διμερείς εξαγωγές, η Ινδία εξάγει 31 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στη SAFTA από τις συνολικές παγκόσμιες εξαγωγές της Ινδίας (452 ​​δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αντιπροσωπεύοντας το 7% των συνολικών εξαγωγών της Ινδίας στον κόσμο. Ενώ, η SAFTA εξάγει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην Ινδία από τις συνολικές εξαγωγές της SAFTA (567 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 1% στις συνολικές παγκόσμιες εξαγωγές της SAFTA.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, το μερίδιο της Ινδίας στις εισαγωγές SAFTA από τον κόσμο είναι 3%, και το μερίδιο της SAFTA στις εισαγωγές του Ινδικού Κόσμου είναι 1%. Οι συνολικές εισαγωγές της Ινδίας από τη SAFTA ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια USD από τις συνολικές παγκόσμιες εισαγωγές της Ινδίας ύψους 732 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντίθετα, οι συνολικές εισαγωγές SAFTA ανέρχονται σε 29 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τις συνολικές παγκόσμιες εισαγωγές της SAFTA ύψους 935 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρότυπο εμπορίου της Ινδίας με τις χώρες ASEAN δείχνει ότι η Ινδία συνεισφέρει περίπου 3% (113 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στο συνολικό εμπόριο των χωρών της ASEAN (3839 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) με τον κόσμο, ενώ οι χώρες της ASEAN συνεισφέρουν 11% (133 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στο συνολικό εμπόριο της Ινδίας (USD 1185 δισεκατομμύρια) με τον Κόσμο.

Όσον αφορά τις διμερείς εξαγωγές, η Ινδία εξάγει 44 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην ASEAN από τις συνολικές παγκόσμιες εξαγωγές της Ινδίας (452 ​​δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), που αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών εξαγωγών της Ινδίας στον κόσμο. Ενώ, η ASEAN εξάγει 70 δισεκατομμύρια USD στην Ινδία από τις συνολικές εξαγωγές της ASEAN στον κόσμο (1956 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που αντιπροσωπεύουν το 4% των εξαγωγών ASEAN World.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, το μερίδιο της Ινδίας στις εισαγωγές ASEAN από τον κόσμο είναι 2%, και το μερίδιο της ASEAN στις εισαγωγές της Ινδίας από τον κόσμο είναι 12%. Οι συνολικές εισαγωγές της Ινδίας από την ASEAN ανέρχονται σε 89 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές εισαγωγές της Ινδίας ύψους 732 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κόσμο. Αντίθετα, οι συνολικές εισαγωγές της ASEAN από την Ινδία ανέρχονται σε 42 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές εισαγωγές της ASEAN ύψους 1.883 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κόσμο.

Συμπερασματικά, οι χώρες του ΣΣΚ έχουν μεγάλη σημασία για την Ινδία σε σύγκριση με τις χώρες SAFTA και ASEAN.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube