Μάχες και βομβαρδισμοί εκτυλίσσονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου Σίφα, στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι διεξάγει «στοχευμένη» επιχείρηση στο Σίφα, λόγω πληροφοριών για παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν πως ακούγονταν βομβαρδισμοί και πυρά κι ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών από το νοσοκομείο», σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, που συνυπογράφεται από τον στρατό και την αντικατασκοπεία. «Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν ανοίγοντας πυρ», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «χτυπήθηκαν» αντίπαλοι.

Στις φλόγες κτήριο

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε πως «δεκάδες χιλιάδες» βίαια εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Ένα από τα κτήρια της δομής υγείας έχει πάρει φωτιά «έπειτα από αεροπορικό πλήγμα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για δεκάδες νεκρούς.

Γυναίκες και παιδιά υφίστανται ασφυξία εξαιτίας του καπνού, κατά την ίδια πηγή. Οι επικοινωνίες έχουν κοπεί, άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε χειρουργεία και σε τμήμα επειγόντων περιστατικών, συμπλήρωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως διεξήχθησαν «αεροπορικοί βομβαρδισμοί» στη συνοικία αρ Ρίμαλ, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο επλήγη επίσης από «οβίδες».

Κάτοικοι της συνοικίας του κέντρου της πόλης της Γάζας μίλησαν για πάνω από «45 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού» στη Ρίμαλ. Άλλοι αναφέρθηκαν σε «μάχες» γύρω από το νοσοκομείο.

Αραβόφωνα μέλη του ισραηλινού στρατού διέταξαν με μεγάφωνα κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς «drones άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο», αφηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί έλαβαν διαταγές να δράσουν «με σύνεση» και να λάβουν «μέτρα» προκειμένου να «αποφευχθούν τραυματισμοί ασθενών, αμάχων, ιατρικού προσωπικού», ανέφερε νωρίτερα εκπρόσωπος του στρατού, ο Ντανιέλ Χαγκαρί. Οι ασθενείς και το προσωπικό δεν θα υποχρεωθούν να «απομακρυνθούν εσπευσμένα» από τη δομή υγείας, διαβεβαίωσε.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα αυτό που παρουσίασε ως απόσπασμα τηλεφωνικής συνδιάλεξης που έγινε τις «τελευταίες ημέρες» ανάμεσα στην ισραηλινή διεύθυνση συντονισμού και σύνδεσης με τη Γάζα (CLA) και αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης λέει πως είναι «έτοιμη» να προσφέρει βοήθεια αν σταματήσουν «οι τρομοκρατικές δραστηριότητες» μέσα στο νοσοκομείο.

«Το αφήγημα της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) είναι ψευδές», αντέτειναν παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας σε κοινή ανακοίνωσή τους. «Τα νοσοκομεία είναι πολιτικά κτήρια αφιερωμένα στην υγεία, δεν κάνουν τίποτε το οποίο να αντίκειται στα καθήκοντά τους όπως ορίζονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη εισβάλει στο Σίφα τη 15η Νοεμβρίου, παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Έκτοτε το νοσοκομείο λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό.

Έπειτα από εκείνη την επιχείρηση, το ισραηλινό επιτελείο είχε διαβεβαιώσει πως βρήκε «πυρομαχικά, όπλα και εξοπλισμό» του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νοσοκομείο, κάτι που διέψευσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε επίσης πως εντόπισε υπόγεια σήραγγα μήκους 55 μέτρων, που χρησιμοποιείτο κατ’ αυτόν για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, κάτω από το Σίφα.

Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός έχει διεξαγάγει επανειλημμένα επιχειρήσεις σε νοσοκομεία στη Γάζα. Κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί τις δομές υγείας ως κέντρα διοίκησης.

Πλέον δεν απομένει επιχειρησιακό παρά το ένα τρίτο των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας κι αυτό μόνο εν μέρει, τονίζει ο ΟΗΕ.

Νετανιάχου σε Σολτς: Δεν θα μπούμε στη Ράφα όσο υπάρχουν άμαχοι

Διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα όσο «ο πληθυσμός παραμένει εγκλωβισμένος», έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος από την πλευρά του ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.

«Χρειάζεται μία συμφωνία για τους πρόσφυγες και μία βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, την Κυριακή.

Πρόσθεσε, δε, ότι κατανοεί τις οικογένειες των ομήρων που λένε ότι ήρθε η ώρα για μία συμφωνία, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποι που κρατούνται, ενώ επεσήμανε ότι μια ισραηλινή επίθεση στην Ράφα «θα δυσκολέψει πολύ» την ειρήνευση.

Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την ανάγκη για την χορήγηση ευρείας ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. «Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους Παλαιστίνιους να κινδυνεύουν από λιμό. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να ανεχθούμε», είπε.

 

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση στη Ράφα με τον πληθυσμό εγκλωβισμένο στην πόλη της νότιας Γάζας. «Θα τους δώσουμε την δυνατότητα να φύγουν», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Βάσει στοιχείων του ΟΗΕ, 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διωγμένοι από τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη βόρεια και την κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Απρεπείς οι δηλώσεις Σούμερ»

Νωρίτερα, μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου επανέλαβε πως το Ισραήλ θα προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα. «Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, αλλά θα συμβεί», είπε, απορρίπτοντας τις διεθνείς πιέσεις.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε απρεπείς τις δηλώσεις του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθούν νέες εκλογές στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa