Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους υπό συγκεχυμένες συνθήκες στην πόλη της Γάζας, στη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πολλοί κάτοικοι συνωστίστηκαν γύρω από φορτηγά που έφτασαν, μεταφέροντας προμήθειες, προσπαθώντας να τα λεηλατήσουν. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, τουλάχιστον 24 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν.

Αντίθετα, η ελεγχόμενη από τη Χαμάς υγειονομική αρχή της Γάζας, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι επιτέθηκε την ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι περίμεναν για να παραλάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια , με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 104 άτομα και 760 να τραυματιστούν.

Οι διϊστάμενες πληροφορίες δεν έχουν επαληθευτεί αυτήν τη στιγμή από ανεξάρτητες πηγές.

REUTERS TV via REUTERS

Σε μια πρώτη δήλωση, η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε λόγο για τραγωδία. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από οδηγούς των φορτηγών που έπεσαν πάνω στο πλήθος. «Κάποιοι καταπλακώθηκαν από τα φορτηγά», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Οι οδηγοί των φορτηγών ήταν πολίτες από τη Γάζα. Τα φορτηγά έπεσαν μέσα στο πλήθος και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, από όσο ξέρω», είπε ο εκπρόσωπος . Πρόκειται προφανώς για μια τραγωδία, αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για τις λεπτομέρειες», τόνισε ο ισραηλινός εκπρόσωπος. Ο στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο στην Πλατφόρμα Χ που υποτίθεται ότι δείχνει την επίθεση.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι περίπου 30 φορτηγά έφτασαν στην ακτή της πόλης της Γάζας νωρίς σήμερα το πρωί. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έτρεξαν προς τα φορτηγά.

00:00
00:14

Πηγή βίντεο: Times of Israel

Αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα πηγές του στρατού, ότι μέρος του πλήθους πλησίασε τους στρατιώτες που συντόνιζαν την εισαγωγή των φορτηγών. Αυτό έθεσε τους στρατιώτες σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα να ανοίξουν  πυρ εναντίον του πλήθους.

Άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν μέσα από τα φορτηγά. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί, καθώς οι Παλαιστίνιοι έπαιρναν αλεύρι και κονσέρβες από φορτηγά.

Πηγή: Times of Israel

Καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι καταστροφική. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το ποσό της βοήθειας που παραδόθηκε τον Φεβρουάριο μειώθηκε στο μισό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν από την πείνα. Έχουν γίνει ήδη αναφορές για βίαιες συμπλοκές για  τις λιγοστές προμήθειες που μεταφέρονται στη Γάζα.

Ναυτεμπορική