Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας σε ένα σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αύριο αναμένεται να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα αποφασίσει ξανά αύριο επί ενός προσχεδίου κειμένου που θα ζητά ξεκάθαρα αυτή την άμεση κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ψηφοφορία επί του κειμένου αυτού, το οποίο συντάχθηκε από πολλά μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν οι πηγές στο Γαλλικό πρακτορείο.

Βέτο από Ρωσία και Κίνα

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα  Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που συνέδεε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Σύμφωνα με το BBC, 11 χώρες ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, τρεις κατά και μία χώρα απείχε.

Ειδικότερα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο, η Αλγερία καταψήφισε, ενώ η Γουιάνα απείχε.

Η Γαλλία θα συντάξει νέο ψήφισμα

Επιπλέον, η Γαλλία θα συντάξει ένα νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο κ. Μακρόν είπε ότι το Παρίσι πρόκειται να «συνεχίσει να εργάζεται στη βάση του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να συνεργάζεται με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για την επίτευξη συμφωνίας».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική πρόσβαση», πρόσθεσε.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC