Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ καταδίκασε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή το «νέο μακελειό», αυτούς που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι χάθηκαν όταν διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε χάος.

Σημειώνεται ότι εξηγήσεις από την κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ζητήσει και η Ουάσινγκτον.

Σφοδρή αντίδραση από το Παρίσι

Με τη σειρά του το Παρίσι καταδίκασε «τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών εναντίον πολιτών που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα», χαρακτηρίζοντάς τα «αδικαιολόγητα», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «το τραγικό αυτό γεγονός έρχεται σε μια στιγμή που η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως επείγουσα», με «έναν αυξανόμενο και αφόρητο αριθμό παλαιστίνιων πολιτών που υποφέρουν από πείνα και ασθένειες».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την κατάσταση «δραματική» στο X (πρώην Twitter) το βράδυ της Πέμπτης και εξέφρασε την αγανάκτησή του για το θέαμα των αμάχων «που γίνονται στόχος ισραηλινών στρατιωτών». «Εκφράζω την έντονη καταδίκη μου για τους πυροβολισμούς αυτούς και ζητώ την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε. Ζήτησε επίσης να προστατευθούν οι άμαχοι και να τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός «αμέσως, ώστε να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ναυτεμπορική