Για δυο διαφορετικά περιστατικά, που οδήγησαν στον  θάνατο 112 Παλαιστινίων -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην Γάζα- κατά την διάρκεια της απόπειρας διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, κάνει λόγο ο Ισραηλινός στρατός.

Τα δύο περιστατικά  έλαβαν χώρα με διαφορά αρκετών εκατοντάδων μέτρων, υποστήριξε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε συνέντευξη Τύπου. παρουσιάζοντας μεια εκδοχή που έρχεται σε αντίθεση με όσα ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος:

Στο πρώτο περιστατικό, περίπου στις 4 π.μ. τοπική ώρα, περίπου 30 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνθηκαν από το νότιο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προς το βορρά. Η αυτοκινητοπομπή ταξίδεψε βόρεια σε όλη τη Γάζα προς καταφύγια κατά μήκος ενός παράκτιου δρόμου. Καθώς εισήλθαν στη βόρεια Γάζα, χιλιάδες άνθρωποι περικύκλωσαν τα φορτηγά. Ο κόσμος όρμησε στα φορτηγά και δεκάδες τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν – κάποιους τους παρέσυραν τα φορτηγά.

Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος, μια ομάδα Παλαιστινίων  πλησίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου ενός τανκ, το οποίο στη συνέχεια άνοιξε πυρ. Οι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και στη συνέχεια πυροβόλησαν προς όσους «αποτελούσαν απειλή και δεν απομακρύνθηκαν».

«Τα φορτηγά μπήκαν στο βορρά, ακολούθησε ο συνωστισμός του πλήθους [που οδήγησε σε θανάτους και τραυματισμούς] και στη συνέχεια το επεισόδιο εναντίον των δυνάμεών μας. Έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα σήμερα το πρωί», υποστήριξε.

Όταν ρωτήθηκε πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν όταν πλησίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, ανέφερε ότι δεν έχει στοιχεία να δώσει.

Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την εκδοχή των γεγονότων που έδωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Τι είπαν αυτόπτες μάρτυρες:

Η εκδοχή του Ισραηλινού στρατού, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίες αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά στα φορτηγά, με αποτέλεσμα οι οδηγοί των φορτηγών να απομακρυνθούν πανικόβλητοι, με συνέπεια να σκοτωθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.

Άλλοι μάρτυρες είπαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες και τανκς πυροβόλησαν εναντίον των συγκεντρωμένων ενώ περίμεναν τα φορτηγά, πριν καν φτάσουν τα φορτηγά.

«Δεν θέλουμε τέτοια βοήθεια. Δεν θέλουμε βοήθεια και σφαίρες μαζί. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες» είπε ένας Παλαιστίνιος σε ένα από τα βίντεο.

Οι παραδόσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα είναι σπάνιες και χαοτικές, περνώντας μέσα από πιο ενεργές στρατιωτικές ζώνες σε μια περιοχή όπου ο ΟΗΕ λέει ότι πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν, με τα απελπισμένα πλήθη να συνωστίζονται με κίνδυνο για την ζωή τους. γύρω από φορτηγά εφοδιασμού.

«Η ζωή εξαντλείται από τη Γάζα με τρομακτική ταχύτητα», δήλωσε ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

naftemporiki.gr