Weather Icon

Financial Times: Η ΕΕ θα επιβάλλει δασμούς στα ρωσικά σιτηρά

Financial Times: Η ΕΕ θα επιβάλλει δασμούς στα ρωσικά σιτηρά

Δασμοί στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία 

Η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους αγρότες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, θα πρόκειται πάντως για τον πρώτο περιορισμό σε προϊόντα διατροφής μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Οι Βρυξέλλες αντιστέκονται εδώ και καιρό στις πιέσεις της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής να περιορίσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και να πλήξει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όμως, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια, η Κομισιόν αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επιβάλει δασμό 95 ευρώ ανά τόνο στα δημητριακά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η κίνηση αυτή θα αυξήσει τις τιμές κατά τουλάχιστον 50% εξαλείφοντας τη ζήτηση. Δασμοί της τάξης του 50% θα επιβληθούν επίσης στους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγα προϊόντα.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία των επηρεαζόμενων προϊόντων – δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι και παράγωγά τους – έφθασαν στο ρεκόρ των 4 εκατ. τόνων το 2023, δηλαδή στο 1% της συνολικής κατανάλωσης της ΕΕ.

Την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στον Τουσκ ότι «αξιολογεί τη δυνατότητα θέσπισης περιορισμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία».

Ο επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι πιθανό να επιλέξει δασμούς αντί για κυρώσεις, καθώς δεν θα απαιτείται ομόφωνη έγκριση από τις πρωτεύουσες, όπως συμβαίνει με τις κυρώσεις. Το μέτρο θα επιτρέψει τη διέλευση των προϊόντων από την ΕΕ καθ’ οδόν προς την Αφρική και την Ασία.

Η Μόσχα έχει ήδη κατηγορήσει την ΕΕ ότι προκαλεί διαταραχές στην παγκόσμια αγορά τροφίμων με τις κυρώσεις της σε ρωσικές τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες, κερδίζοντας τη συμπάθεια ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube